Administratorii de bloc ar putea scapa de obligatia atestatului

Administratorii de bloc

Administratorii de blocUn proiect de lege depus la Senat de Uniunea Salvati Romania prevede schimbari radicale in Legea Asociatiilor de Proprietari

Cele mai importante modificari propuse vizeaza independenta completa a asociatiilor de proprietari (in prezent acestea pot fi controlate de primarie) si renuntarea la atestatul pe care administratorii de bloc sunt obligati, conform actualei legi, sa il aiba de la primarie.

Posibile schimbari dupa doar un an

Actuala lege privind Asociatiile de Proprietari a intrat in vigoare exact acum un an. E nevoie insa de o serie de modificari majore, crede USR. Initiatoarea proiectului de modificare a Legii asociatiilor de proprietari, Silvia Dinica, de la USR, a explicat ca membrii asociatiilor de proprietari si cetatenii cer introducerea unor schimbari, intrucat o parte din actualele prevederi sunt greu de pus in practica. “Reprezentantii asociatiilor de locatari intampina o serie de probleme. Fie ca vorbim de relatia acestor cu primariile, interdictia de a avea mai mult de un cont bancar sau modul de organizare si functionare a asociatiilor” – explica senatoarea Silvia Dinca.

Vezi si:  Costuri mai mari pentru locuințe

Modificarile propuse de proiectul de lege

In actuala lege (196/2018) privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, administratorii de bloc sunt obligati sa aiba un atestat special de la primarie, dupa sute de ore de curs si un examen la primarie. Una dintre schimbarile propuse de USR este eliminarea obligatiei administratorilor de a obtine un atestat de la primarie.
O alta schimbare radicala ce va avea loc, daca proiectul de lege va fi aprobat de Parlamentul Romaniei, vizeaza independenta asociatiilor de proprietari, care acum pot fi controlate de primarii.

In opinia cutiipostalebloc.ro, un asemenea „supra control” din partea primariilor este o anomalie, pentru ca ar putea crea impresia ca asociatiile de proprietari sunt in subordinea sau sub controlul autoritatilor locale. “Asociatiile de proprietari sunt entitati private autonome, care functioneaza independent. Asociatiile de proprietari au organe proprii de control, pot solicita expertize contabile, dar mai ales pot fi controlate de catre organe de control abilitate prin legi speciale, precum ANAF, ISU etc. Prin urmare, controlul efectuat de catre primarii nu este necesar” – se arata in proiectul de lege.

Vezi si:  Donald Trump își vinde hotelul din Washington

De asemenea, se propune eliminarea plafonului de casa de 1000 lei pentru pastrarea banilor in casierie, intrucat nu exista nicio alta persoana juridica din Romania care sa mai aiba un asemenea plafon, eliminat acum mai bine de 13 ani. In plus, se va permite asociatiilor de locatari sa detina mai multe conturi bancare.

Alte puncte ce ar putea fi schimbate in Legea asociatiilor de proprietari:

  • cenzorii pot avea doar studii medii;
  • persoanele care au datorii la asociatie (restante la intretinere etc) nu vor mai putea fi alese sau numite in functii de conducere, administrare sau control;
  • in varianta actuala de lege a fost omis consumul de gaz la comun din lista cheltuielilor repartizate dupa numarul de persoane, astfel ca va fi introdusa aceasta mentiune;
  • in cazul proprietatilor cu alta destinatie decat cea de locuire, repartizarea cheltuielilor
  • Privind consumul de energie termica pentru incalzire se va face in functie de suprafata utila.
Vezi si:  Ai semnat un contract de reprezentare exclusiva? Atunci citeste acest articol

„Beneficiarii acestor modificari vor fi miile de asociatii de locatari din tara. Modificarile au fost facute la propunerea lor, prin situatiile intalnite in practica” – atrage atentia initiatoarea proiectului de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *