Banca Angliei a majorat dobânda de politică monetară

Banca Angliei (BoE) a decis joi să majoreze dobânda de politică monetară cu 75 de puncte de bază şi a avertizat că Marea Britanie se va confrunta cu cea mai îndelungată recesiune de la începutul publicării datelor statistice, transmit BBC şi Reuters.

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 7 la 2 pentru majorarea dobânzii de referinţă de la 2,25% până la 3%, cea mai semnificativă creştere din 1989 şi cel mai ridicat nivel din 2008, când sistemul bancar britanic era afectat de criza financiară globală.

Banca Angliei estimează că rata inflaţiei va atinge în acest trimestru cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de aproximativ 11%, iar în trimestrul trei din 2022 Marea Britanie a intrat deja în recesiune, care în mod potenţial ar putea dura doi ani, mai mult decât în timpul crizei financiare globale din 2008-2009. BoE se aşteaptă la un declin al PIB-ului Regatului Unit de 2,9% până la finalul recesiunii, previzionat pentru mijlocul anului 2024. De asemenea, BoE previzionează că rata şomajului va creşte la 6,4% până la finalul lui 2025, de la nivelul scăzut de 3,5% în prezent.

Vezi si:  Romanii, pe ultimul loc la economii

„Noi majorări ale dobânzii ar putea fi necesare pentru o revenire sustenabilă a inflaţiei la ţintă, deşi la un nivel mai redus decât estimează pieţele financiare. Dacă perspectivele indică presiuni inflaţioniste mai persistente, Banca Angliei va răspunde în forţă, dacă va fi necesar”, se arată în comunicatul BoE. Pieţele se aşteaptă la majorarea dobânzii până la 5,2%.

Rezerva Federală a SUA a majorat miercuri cu 75 de puncte de bază rata dobânzii, pentru a patra oară consecutiv, la un interval cuprins între 3,75% şi 4%, pentru a contracara inflaţia ridicată. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din 2008. Preşedintele Fed, Jerome Powell, a explicat că lupta contra inflaţiei va necesita o majorare a dobânzilor „mai ridicată decât s-a estimat anterior”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *