BNR majoreaza rata dobanzii la 6,75 la suta pe an

Din data de 9 noiembrie, rata dobanzii de politica monetara creste de la 6,25 la suta pe an, la 6,75 procente, asa a decis Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Expertii BNR pe probleme de politica monetara s-au reunit in sedinta si au luat mai multe decizii. In afara de majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,75 la suta pe an, de la 6,25 procente pe an, au mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75 la suta pe an, de la 7,25 la suta pe an, si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 5,75 la suta, de la 5,25 la suta pe an, incepând cu data de 9 noiembrie 2022. De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis sa pastreze controlul ferm asupra lichidității de pe piata monetara. Nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit vor fi mentinute.

Vezi si:  2 mii de miliarde de dolari murdari au trecut prin cele mai mari banci ale lumii

Inflatie de 15,88 la suta in septembrie

BNR precizeaza ca rata anuala a inflatiei a crescut in septembrie la 15,88 la suta, peste nivelul prognozat.  In luna august, inflatia a fost de 15,32 la suta. Cresterea e provocata, in principal de scumpirea alimentelor procesate si a energiei electrice. Ieftinirea combustibililor, pe fondul scaderii cotatiei petrolului, a dus la o contrabalansare doar partiala.

Cresterea activitatii economice in trimestrul II

Noile date statistice reconfirma cresterea semnificativ peste asteptari a activitatii economice in trimestrul II 2022. Totusi, e in incetinire considerabila fata de trimestrul precedent, la 1,8 la suta, de la 5,3 la suta in primele trei luni ale anului.

Cele mai recente date si analize indica o cvasi-stagnare a activitatii economice în trimestrele III și IV 2022, sub impactul escaladarii razboiului din Ucraina si al extinderii sanctiunilor asociate.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *