Bursa nu e afectată de protestele din SUA

Pieţele bursiere nu par să fie afectate de protestele din SUA tot mai ample, în pofida nivelului ridicat de nelinişte la nivel local, astfel că în timpul sesiunii de luni, indicele bursier S&P500 a reuşit să avanseze cu peste 1,5%, extinzând optimismul care a marcat sfârşitul lunii mai, afirmă Radu Puiu, analist în cadrul XTB România.
În ultima săptămână a ‘apărut’ un nou subiect de nelinişte în SUA: discriminarea şi abuzurile rasiale, se arată în cea mai recentă analiză realizată de XTB România, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi companie de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia.
„Deşi SUA par a fi mai divizate decât au fost de o lungă perioadă de timp, piaţa de capital nu pare ‘impresionată’. La prima vedere, această performanţă poate părea justificată, cea mai mare pondere având-o companiile din domeniul tehnologic sau din alte sectoare care nu vor fi în mod direct atât de afectate de aceste proteste,” susţine Radu Puiu.
Totuşi, pe termen lung, există pericolul de apariţie a unor factori negativi. Pe de o parte, adunările în masă cauzate de proteste ar putea duce la un al doilea val de cazuri, ceea ce ar putea pune şi mai multă presiune asupra economiei deja fragile şi ar putea anula tot progresul obţinut în urma restricţiilor impuse de autorităţi. În plus, neliniştile pot afecta şi încrederea consumatorilor, care reprezintă unul dintre factorii de bază ai economiei americane.
Totodată, bugetele statelor vor fi supuse unor teste de stres, iar mixul dintre impactul fiscal al pandemiei şi efectele protestelor actuale ar putea duce la disponibilizări la nivelul instituţiilor guvernamentale sau cauza o nevoie de fonduri. Tot acest scenariu ar putea influenţa şi redresarea economică din SUA, care ar putea să fie mai lentă şi să prezinte o pantă mai puţin abruptă.
„Investitorii privesc, pentru moment, spre viitorul mai îndepărtat, fără a acorda prea mare atenţie tensiunilor actuale. Indicele bursier S&P500 a continuat ascensiunea din ultimele săptămâni, ajungând la mai puţin de 10% de vârful istoric. Mai mulţi indicatori semnalează o revenire a activităţii, iar pentru moment chiar şi unele ipoteze mai severe referitoare la relaţia SUA-China nu s-au transformat în realitate. Cu toate că tonul este departe de cel de la semnarea fazei I a acordului, doar cu câteva luni în urmă. Pieţele par a gândi că ‘scutul’ oferit de programele fiscale şi intervenţiile majore ale Rezervei Federale au protejat sectorul corporativ, în special companiile mari reprezentate în S&P500. Aşteptările pentru organizaţiile din domeniul tehnologiei au fost impulsionate de digitalizare şi lucrul la distanţă, performanţă care a adus Nasdaq 100 la zona maximelor din toate timpurile. E posibil, totuşi, să întâmpinăm un parcurs mai volatil în perioada următoare, în căutarea nivelurilor de echilibru ale acţiunilor şi valutelor, în special dacă protestele nu se vor stinge în mare parte în câteva zile”, explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist, XTB România.

Vezi si:  China cumpără porumb la un nivel record

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *