Renault ia un credit de 5 miliarde de euro, garantat de statul francez

Renault si guvernul francez au finalizat detaliile imprumutului de 5 miliarde de euro, prin care constructorul auto primeste o gura de oxigen, in contextul problemelor financiare majore acutizate de pandemia COVID-19.

Creditul este garantat in proportie de 90 la suta de statul francez, care detine 15 la suta din actiunile Renault. In acest acord sunt implicate bancile BNP Paribas, Credit Agricole, HSBC Franta, Natixis si Soc Gen.

“E o modalitate de a permite Renault sa beneficieze de o plasa de siguranta, de care e nevoie pentru a traversa aceasta perioada dificila, tinand cont ca pandemia a provocat, in mod evident, un soc economic fundamental” – a declarat  Dominique Senard, PDG Renault. Guvernul francez nu a pus conditii pentru a garanta acest imprumut. Pana la sfarsitul anului, Renault va prezenta un nou plan strategic.

Renault a anuntat saptamana trecuta ca va renunta la 15.000 de salariati, in toata lumea, inclusiv in Franta, unde va fi vorba de plecari voluntare si scheme de pensionare.

Vezi si:  5 motive pentru a trăi și a lucra în Germania

Romania, afectata de problemele Renault

Planurile Renault de a dezvolta capacitatile de productie din Romania au fost anulate, din cauza problemelor financiare. Nu e clar daca si lucratori de la noi vor fi pusi pe liber, dar e putin probabil ca Romania sa scape de concedierile Renault.

Bursa a reactionat pozitiv

Dupa ce s-a anuntat acordul Renault-guvernul francez, pentru garantarea creditului, actiunile constructorului auto au crescut cu 7,5 la suta.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *