Cehia renunță la utilizarea cărbunelui în producția de energie

Noul Guvern ceh şi-a prezentat programul politic în care se prevede că utilizarea cărbunelui în producţia de energie va înceta până în 2033, urmând ca în paralel să fie crescută ponderea energiei nucleare şi a surselor regenerabile, transmite AP.

În prezent, termocentralele pe bază de cărbune sunt responsabile pentru aproape 50% din producţia totală de electricitate a Cehiei.

„Vom crea condiţiile necesare pentru ca transformarea energetică şi dezvoltarea regiunilor carbonifere să facă posibile eliminarea cărbunelui până în anul 2033”, a anunţat Guvernul condus de premierul conservator Petr Fiala.

Precedentul Executiv ceh, condus de miliardarul Andrej Babis, nu a aprobat o dată ţintă pentru renunţarea la cărbune dar un grup consultativ a recomandat anul 2038 într-un plan care a fost criticat de ONG-urile de mediu pentru că nu era suficient de ambiţios.

Activiştii de mediu au apreciat vineri că 2033 este o dată nejustificat de târzie. „Guvernul ceh ştie foarte bine că oamenii de ştiinţă ne-au spus că statele europene trebuie să renunţe la cărbune până în 2030. Trebuie să accelereze planul”, a declarat Mahi Sideridou, director la organizaţia Europe Beyond Coal.

Vezi si:  ANAF incepe controale la firmele care au platit impozite prea mici

În paralel cu renunţarea la cărbune, Cehia vrea să devină mai dependentă de energia nucleară, în timp ce ţara vecină Germania vrea să închidă toate centralele nucleare până la finele acestui an.

Germania şi alte state membre UE, precum Austria, şi-au exprimat opoziţia faţă de o propunere a Comisiei Europene care prevede că, în anumite condiţii, centralele nucleare şi cele pe gaze pot fi considerate investiţii „verzi”.

Ministerul ceh al Industriei şi Comerţului a anunţat vineri că este o „prioritate” pentru el să susţină energia nucleară şi energia din surse regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *