Cum a evitat Germania o criză a șoferilor de camioane

Muncitorii emigranţi salvează Germania, cea mai mare economie europeană, de la dificultăţile logistice cu care se confruntă Marea Britanie, susţine un important institut german de studii economice, transmite Bloomberg.

Potrivit Institutului Economic German (IW), care are sediul în Köln, emigranţii calificaţi ocupă o parte din ce în ce mai mare din posturile pentru care companiile au dificultăţi în a găsi angajaţi, în special şoferi de camion.

În contrast, în Marea Britanie, Brexitul a agravat perturbările apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare prin întreruperea accesului la muncitorii din Uniunea Europeană.

„Rafturi goale în supermarketuri şi lipsa saltelelor la Ikea: ceea ce constituie viaţa de zi cu zi în Marea Britanie nu s-a materializat în Germania. Fără emigranţi, criza de forţă de muncă ar fi fost mult mai dramatică”, susţin economiştii de la IW conduşi de Helen Hickmann.

Calculele analiştilor de la IW arată că procentul de muncitori emigranţi care sunt activi în domeniile care se confruntă cu un deficit de forţă de muncă a crescut de la 19% în 2013 până la 49% în 2019. În aceeaşi perioadă, ponderea germanilor care ocupă aceste posturi a crescut într-o mai mică măsură, de la 25% până la 52%.

Vezi si:  România, printre economiile cu cea mai mare creștere din UE

Cea mai frecventă ocupaţie calificată pentru emigranţi în 2020 era cea de şofer de camion, mai multe de 130.000 lucrând ca şoferi, adică un sfert din numărul total.

Peste 56.000 de cetăţeni kosovari au solicitat viză în Germania, trei din zece cereri de viză depuse de cetăţeni din regiunea Balcanilor Occidentali provenind din Kosovo, relatează joi euractiv.com.

”Sectoarele din Kosovo cu cel mai mare risc de a pierde forţă de muncă sunt IT-ul, ingineria, asistenţa medicală şi gastronomia”, a explicat Jeton Mehmeti, director de studii în cadrul Institutului GAP.

Motivele pentru care kosovarii pleacă spre Occident sunt salariile mici, condiţiile de trai nefavorabile şi lipsa oportunităţilor din propria ţară.

Din perspectiva mea, experiența prin care a trecut Germania, beneficiind de contribuția emigranților pentru a evita o criză logistică similară cu cea din Marea Britanie, subliniază importanța diversității și a deschiderii către forța de muncă internațională. Acest exemplu ne arată cum integrarea lucrătorilor calificați din alte țări nu doar că ajută la acoperirea deficitului de personal, dar poate fi și o soluție inovatoare pentru consolidarea economiei unei țări. Dacă am putea extrapola acest model la alte industrii sau regiuni cu deficit de forță de muncă, am putea observa îmbunătățiri semnificative în eficiența economică și bunăstarea comunităților. În viața de zi cu zi, acest exemplu ne învață despre puterea cooperării internaționale și despre valoarea oferirii unor șanse egale pentru toți, indiferent de proveniență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *