Cum a evitat Germania o criză a șoferilor de camioane

Muncitorii emigranţi salvează Germania, cea mai mare economie europeană, de la dificultăţile logistice cu care se confruntă Marea Britanie, susţine un important institut german de studii economice, transmite Bloomberg.

Potrivit Institutului Economic German (IW), care are sediul în Köln, emigranţii calificaţi ocupă o parte din ce în ce mai mare din posturile pentru care companiile au dificultăţi în a găsi angajaţi, în special şoferi de camion.

În contrast, în Marea Britanie, Brexitul a agravat perturbările apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare prin întreruperea accesului la muncitorii din Uniunea Europeană.

„Rafturi goale în supermarketuri şi lipsa saltelelor la Ikea: ceea ce constituie viaţa de zi cu zi în Marea Britanie nu s-a materializat în Germania. Fără emigranţi, criza de forţă de muncă ar fi fost mult mai dramatică”, susţin economiştii de la IW conduşi de Helen Hickmann.

Calculele analiştilor de la IW arată că procentul de muncitori emigranţi care sunt activi în domeniile care se confruntă cu un deficit de forţă de muncă a crescut de la 19% în 2013 până la 49% în 2019. În aceeaşi perioadă, ponderea germanilor care ocupă aceste posturi a crescut într-o mai mică măsură, de la 25% până la 52%.

Vezi si:  Industria din România, printre cele mai semnificative din UE

Cea mai frecventă ocupaţie calificată pentru emigranţi în 2020 era cea de şofer de camion, mai multe de 130.000 lucrând ca şoferi, adică un sfert din numărul total.

Peste 56.000 de cetăţeni kosovari au solicitat viză în Germania, trei din zece cereri de viză depuse de cetăţeni din regiunea Balcanilor Occidentali provenind din Kosovo, relatează joi euractiv.com.

”Sectoarele din Kosovo cu cel mai mare risc de a pierde forţă de muncă sunt IT-ul, ingineria, asistenţa medicală şi gastronomia”, a explicat Jeton Mehmeti, director de studii în cadrul Institutului GAP.

Motivele pentru care kosovarii pleacă spre Occident sunt salariile mici, condiţiile de trai nefavorabile şi lipsa oportunităţilor din propria ţară.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *