China: autoritatile dau o mana de ajutor sectorului imobiliar

pexels-photo-585419

Dupa un an negru in 2022 pentru acest sector, care asigura un sfert din produsul intern brut national, autoritatile incearca sa il relanseze.

In ultimul trimestru, un dezvoltator imobiliar a fost cel mai bun performer la bursa din Hong Kong: din 31 octombrie 2022, Country Garden Holdings a castigat 190%. Cu toate acestea, sectorul se afla in mijlocul unei crize fara precedent, tranzactiile imobiliare scazand cu 30,8% in decembrie fata de 2021, potrivit China Real Estate information Corp, care analizeaza vanzarile realizate de primii 100 de dezvoltatori din China. Aceasta este cea de-a 16-a luna de scadere. Entuziasmul investitorilor provine din speranta ca ce este mai rau a trecut si ca guvernul isi va schimba abordarea, trecand de la o campanie de reglementare stricta a sectorului la una de sustinere. Cu toate acestea, expertii avertizeaza impotriva increderii excesive.

La jumatatea lunii decembrie, vicepremierul Liu He, responsabil cu economia, a adus un zambet pe chipul dezvoltatorilor, declarand ca imobiliarele sunt un „pilon” al economiei nationale. Acest sector reprezinta un sfert din produsul intern brut. Pe 6 ianuarie, ministrul locuintelor, Ni Hong, a fost de acord, afirmand ca „China va depune eforturi pentru a promova redresarea si dezvoltarea stabila a pietei imobiliare [in 2023]”.

Vezi si:  3 decorațiuni rezistente la apă pe care le poți pune în baie

Momentul de cotitura a avut loc la mijlocul lunii noiembrie, cand Banca Populara Chineza (banca centrala) a publicat un plan in 16 puncte, prin care se solicita o finantare mai usoara pentru dezvoltatorii sanatosi. Planul a fost urmat de promisiuni din partea marilor banci chineze de a acorda sectorului credite in valoare de 3,19 trilioane de yuani (435 miliarde de euro).

Restabilirea increderii

Era urgent. In ultimul an si jumatate, industria imobiliara din China a fost zguduita de o cascada de neplati, ca urmare a unei campanii de reducere a gradului de indatorare care limiteaza optiunile de finantare ale dezvoltatorilor supraindatorati. Potrivit agentiei de presa Bloomberg, dezvoltatorii au ratat cel putin 140 de plati de datorii in 2022 – in total 50 de miliarde de dolari (46 de miliarde de euro) de restante – atat pe piata interna, cat si pe cea internationala. Cel mai emblematic caz este cel al Evergrande, un gigant cu datorii de 270 de miliarde de dolari la sfarsitul anului 2021.

Vezi si:  Donald Trump își vinde hotelul din Washington

Sursa: https://www.lemonde.fr/economie/article/2023/01/18/les-autorites-chinoises-tendent-la-main-au-secteur-immobilier_6158312_3234.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *