Criza provocată de China se extinde în toată Europa şi, implicit, în România, cu efecte care se răsfrâng în timpii de livrare ai produselor, avertizează Octavian Blăjan, CEO-ul casei de expediţii Euro Team Gb Spedition, potrivit unui comunicat.
Potrivit acestuia, dacă produsele pe care românii le vor comanda au în componenţa lor piese din China, atunci acestea riscă să ajungă de Paşte 2022, nu la Crăciun anul acesta.
„Agenţii economici naţionali sau europeni care, de la producţie şi până la livrare, au o verigă care depinde de gigantul asiatic, ştiu deja că acolo vor avea întârzieri. În schimb, cei care nu au nicio legătură cu această ţară vor livra în timp şi la costuri mai reduse”, a explicat Blăjan.
Spre exemplu, dacă vreţi să vă achiziţionaţi un ceas de pe unul din magazinele online din România, care are ca furnizori un producător de ceasuri european, iar acesta la rândul lui aşteaptă ca una din componentele ceasului să îi vină din China, atunci produsul vostru ar putea să aibă întârzieri şi de cinci-şase luni, menţionează el.
„Să spunem că ceasul respectiv este fabricat în Elveţia, dar cureaua sau cutia trebuie să îi vină din China, atunci, acest produs va înregistra întârzieri de câteva luni bune. Inclusiv cadourile sau mărfurile de Crăciun pe care vi le veţi comanda din China au şanse foarte mari să nu vă fie livrate decât la câteva luni după Crăciun”, a mai afirmat expertul.
Pe cale maritimă, aceste întârzieri se duc la aproape jumătate de an, dacă au legătură cu China.
„Eu, personal, le recomand românilor, dacă vor să ofere daruri de Crăciun, să le cumpere numai din locuri de unde ştiu că au fost produse local. Ca să fim siguri, poate că anul acesta, ar trebui să facem cadouri tradiţionale”, a declarat Blăjan.
Vânzătorii de maşini second hand profită în această perioadă de criză din industria auto şi au scumpit peste măsură autoturismele pe care le au la vânzare. În timp ce o maşină rulată o poţi folosi după ce ai achiziţionat-o, criza din China a făcut ca autoturismele noi să fie livrate de abia peste 9 sau 12 luni, semnalează sursa citată.