Rezumat:
Cauciucurile fac parte din categoria consumabilelor unei maşini. Randamentul pe care îl oferă depinde de felul în care sunt exploatate şi întreţinute. Atunci când se tocesc neuniform sau trec peste gradul maxim de uzură, nu mai eşti în siguranţă la volan. Iar dacă ţinem cont de faptul că acei câţiva centimetri ai anvelopelor sunt singura interacţiune a autovehiculului cu şoseaua, importanţa întreţinerii lor creşte covârşitor. Iată ce ai de făcut pentru a le prelungi durata de viaţă!
Menţine presiunea adecvată în roţi
Producătorul maşinii comunică nivelul optim de presiune necesar în funcţie de gradul de încărcare. Aceste date sunt înscrise fie în manualul tehnic al maşinii, fie pe un autocolant amplasat pe stâlpul din dreptul şoferului sau pe uşa rezervorului de carburant.
Roţile trebuie umflate uniform pe aceeaşi osie, pentru a nu se crea diferenţe de nivel.
Un cauciuc umflat în exces se va deforma şi va forţa tocirea părţii mediane a benzii de rulare. La polul opus, o roată dezumflată se va deteriora pe flancuri. În ambele cazuri există şi riscurile pierderii aderenţei sau ale exploziei în cazul întâmpinării unui obstacol.
Pneurile pierd presiune la temperaturi negative extreme, la diferenţe mari de temperatură între garaj şi mediul exterior, dar şi atunci când maşina rămâne parcată vreme de câteva zile. Din acest motiv este important să verific presiunea cu un manometru cel puţin o dată pe lună.
Presiunea completă a roţilor trebuie făcută înainte de fiecare drum lung fie cu un compresor portabil, pe care îl ţii în portbagaj, fie într-un atelier auto, o vulcanizare sau o benzinărie cu astfel de servicii pentru clienţi.
Verifică adâncimea benzii de rulare
Din punct de vedere legal, adâncimea minimă a benzii de rulare are o valoare infimă de 1.6 milimetri pentru autoturisme. În orice condiţii ai circula, dacă ai ajuns cu cauciucuri atât de tocite, eşti în pericol pe carosabil. Producătorii de anvelope de calitate montează martori coloraţi care devin vizibili pe măsură ce ridurile benzii de rulare se tocesc. Ţine cont de acest aspect şi înlocuieşte pneurile uzate cu produse din gama de anvelope Michelin de la cauciucurijante.ro pentru a circula în siguranţă în cele mai bune condiţii.
Condu prudent
Stilul de condus este definitoriu pentru starea anvelopelor. Un stil agresiv, cu demaraje zgomotoase şi schimbări de direcţie violente, va lăsa urme nu doar pe asfalt, ci şi asupra cauciucurilor. Dacă rămâi blocat în iarbă udă, noroi, zăpadă sau gheaţă, evită derapajul excesiv care poate deteriora adâncimea benzii de rulare. Foloseşte mişcările uşoare de balans înainte şi înapoi pentru a ieşi din acea zonă fără supraîncălzirea cauciucurilor.
Ţine cont de vârsta anvelopei
Chiar dacă banda de rulare pare suficientă, anvelopa poate fi îmbătrânită, pierzând astfel din proprietăţi din cauza trecerii timpului. Dacă vorbim de seturi de pneuri de vară şi de iarnă, contează foarte mult condiţiile în care sunt depozitate în extrasezon. Data fabricaţiei unei anvelope este înscrisă pe flanc. Caută indicele DOT şi verifică ultimele patru cifre. Dintre acestea, primele două reprezintă numărul săptămânii, iar următoarele două, anul fabricaţiei. Spre exemplu, un DOT care se încheie cu 1720 înseamnă că pneul a fost produs în săptămâna cu numărul 17 a anului 2020. Specialiştii recomandă înlocuirea cauciucurilor o dată la cinci ani indiferent de aspectul vizibil al acestora.
Cauciucurile sunt printre cele mai importante consumabile ale maşinii. La nivelul şoselei, pneurile sunt expuse la o mulţime de pericole, de la condiţiile de vreme nefavorabilă până la infrastructura precară. Stilul de condus este esenţial pentru întreţinerea anvelopelor, fără gesturi agresive în trafic. Presiunea recomandată de producătorul auto trebuie menţinută în funcţie de greutatea maşinii.