Economia eurozonei stagneaza in trimestrul IV al anului 2023

PIB-ul zonei euro si al tarilor Uniunii Europene, in ansamblu, a ramas stabil – deci a stagnat – in cel de al patrulea trimestru al anului trecut, potrivit datelor Eurostat.

O prima estimare pe 2023, la nivelul intregului an, arata ca PIB-ul a crescut in tarile Uniunii Europene cu doar 0,5 la suta.

In 2023, atat in tarile din zona euro, cat si in restul statelor membre, economia a crescut cu doar 0,1 la suta in primul si in al doilea trimestru si a scazut cu 0,1 la suta in cel de al treilea trimestru, dupa caare s-a stabilizat in ultimele trei luni.

Potrivit datelor furnizate de unele tari, in ultimul trimestru al anului trecut cea mai buna evolutie economica au avut-o Portugalia, Spania, Belgia si Letonia. In timp ce Irlanda, Germania si Lituania au cunoscut o descresterea a PIB-ului, comparativ cu semestrul anterior.

Analistii estimeaza ca desi economia zonei euro a scapat la limita de recesiunea tehnica in a doua jumatate a anului 2024, ramane totusi fragila din cauza unor factori cum ar fi cresterea constanta a preturilor la energie si a costurilor marite la creditare. Economia Germaniei s-a contractat, in timp ce Franta a avut o evolutie total nesemnificativa.

Vezi si:  Aurul a ajuns la un preț record

In plus, in opinia expertilor, stagnarea economica din ultimul trimestru al anului trecut inseamna dificultati pentru eurozona in privinta cresterii economice in prima jumatate a acestui an. In concluzie, perspectiva economiei UE, pentru 2024, ramane problematica, tinand cont de cererea slaba si de tensiunile geopolitice in crestere.

M.Vasiliiu

Observ că stagnarea economiei zonei euro reflectă provocările generale cu care se confruntă Europa în aceste vremuri tulburi. Cu toate că unele țări, precum Portugalia sau Spania, au înregistrat evoluții mai pozitive, imaginea de ansamblu rămâne una de prudență. Este ca și cum am naviga printr-o mare cu valuri liniștite, dar cu cerul încărcat de nori, ceea ce face ca viitorul să pară incert. În viața de zi cu zi, poate fi un prilej bun să ne concentrăm pe reziliența și flexibilitatea noastră financiară, pregătindu-ne pentru potențiale schimbări și ajustări ale economiilor personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *