Micii comercianți vor inchiderea supermarketurilor in weekend

Controversa e in toi in societatea romaneasca: micii comercianti fac presiuni asupra guvernului pentru a inchide supermarketurile in weekend. Ei se plang ca ajung in faliment intrucat romanii cumpara preponderent din marile lanturi de magazine.

Potrivit unui proiect de lege al PNL, sambata si duminica supermarketurile ar urma sa aiba program mai scurt sau – mai rau – sa fie inchise de tot. Asta pentru ca micii comercianti se plang ca oamenii nu le mai trec pragul, fiindca se aprovizioneaza cu precadere de la supermarket.

Lupta e inegala. Supermarketurile au preturi mai mici, asta pentru ca pot cumpara cantitati masive de marfa si atunci, automat, pretul scade. Micii comercianti, magazinele de cartier cum se mai numesc, se plang ca romanii isi fac grosul aprovizionarii de la supermarket si le trec pragul doar pentru cumparaturi foarte mici, un pachet de tigari, o bere, o paine.

Premierul Marcel Ciolacu – PSD – nu pare foarte entuziasmat de ideea inchiderii supermarketurilor in weekend, de tot sau mai devreme. El declara recent, intr-o intalnire cu presa, ca nu le poate spune românilor cand sa-si faca aprovizionarea si cumparaturile de care au nevoie.

Vezi si:  Patronii din Turism cer ajutor de la Stat

La randul lor, supermarketurile atrag atentia ca vor fi nevoite sa concedieze personal, intrucat programul mai scurt sau inchiderea completa sambata si duminica inseamna ca va fi nevoie de personal mai putin.

Cum e la altii

Chiar daca acest model cu program scurt de weekend functioneaza de ani buni in alte parti, in Romania societatea are o alta mentalitate. Sunt familii care pot merge la cumparaturi numai duminica – sambata au activitati cu copii, de exemplu sau unii chiar lucreaza – iar impunerea unui anumit orar ar insemna o perturbare a stilului de viata. Sau chiar cheltuieli mai mari, familiile fiind nevoite sa cumpere de la micile magazine de cartier, unde preturile sunt mai mari, iar oferta de marfuri e mult mai mica.

In Germania, de exemplu, sambata supermarketurile sunt deschise, dar duminica inchise. In Franta si Belgia majoritatea supermarketurilor sunt inchise duminica (cele care sunt deschise au program pana la 12.30).

M.Vasiliu

 

Vezi si:  Putin vrea ruble pentru gazul vandut Occidentului si ameninta sa opreasca livrarile

Ultimele stiri din acest domeniu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *