FMI e ingrijorat de marirea deficitului fiscal si de faptul ca reformele bat pasul pe loc

Fondul Monetar International a incheiat evaluarea anuala a economiei romanesti si si-a prezentat concluziile.

Consiliul Director (board-ul FMI) saluta cresterea economica puternica si somajul scazut, dar si-a exprimat preocuparea in legatura cu marirea deficitului de cont curent si a celui fiscal, precum si in legatura cu stagnarea reformelor structurale si a investitiilor.

Inflatia, o problema pentru Romania

Potrivit evaluarii aprobate vineri de Consiliul Director FMI, inflatia devine tot mai accentuata, desi Banca Nationala si-a atins tinta pe 2018. Din februarie anul acesta, inflatia depaseste pragul stabilit. In plus, documentul arata ca in 2019 cresterea economica va fi peste potentialul de 4 la suta, dar pe termen mediu va scadea la 3 la suta, din cauza lipsei de progrese in materie de reforme structurale si a investitiilor slabe.

Fondul Monetar International recomanda autoritatilor romane sa demareze un proces de consolidare fiscala durabila, sustinut de masuri de calitate destinate diminuarii deficitul bugetar si celui comercial, sa reevalueze noua lege a pensiilor si sa imbunatateasca guvernanta la companiile de stat.

Vezi si:  Bulgarii sacrifică 24.000 de porci, după ce au descoperit un focar de pestă porcină

De asemenea, FMI le transmite autoritatilor romane ca optim ar fi ca tinta de deficit de 2,8 la suta din PIB pe 2019 sa fie respectata. Acest lucru insa nu pare posibil, tinand cont ca potrivit evaluarii Fondului, daca nu se iau masuri suplimentare, deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 3,7 din PIB in acest an.

Riscuri electorale

Documentul intocmit de expertii FMI atrage atentia ca “principalul risc intern e o noua crestere a vulnerabilitatii provocate de socuri politice. Avand in vedere ciclul electoral din urmatorii doi ani, exista riscul unor noi stimulente fiscale sau al revenirii asupra unor politici structurale, care ar reduce si mai mult competitivitatea Romaniei”. Noua lege a pensiilor reprezinta un risc semnificativ pe termen mediu la adresa stabilitatii fiscale, este un alt punct al estimarilor FMI legate de Romania.

Lupta anticoruptie trebuie relansata

Nu in ultimul rand, Board-ul FMI face recomandari legate de lupta impotriva coruptiei. “Consiliul Director a accentuat faptul ca, in Romania, lupta impotriva coruptiei trebuie relansata, acesta fiind un factor care sporeste cresterea economica, mareste competitivitatea si faciliteaza investitiile” – se arata in documentul publicat la Washington D.C.

Vezi si:  Americanii s-au cam razgandit in privinta gazului lichefiat pentru Europa

Madalina Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *