Franta blocheaza cresterea preturilor la gaz si electricitate

Premierul francez, Jean Castex, a anuntat ca va lua masuri pentru ca usura povara cresterii preturilor pentru consumatori. Va intra in vigoare un asa-numit “scut tarifar.”

Autoritatile franceze au anuntat ca de la 1 octombrie furnizorul Engie scumpeste gazele cu 12,6 la suta. Prim-ministrul francez da asigurari ca, dupa aceasta majorare de tarif, intra in vigoare asa-numitul “scut tarifar”, care ii va pune pe consumatori la adapost de alte cresteri ale facturilor. De asemenea, Castex afirma ca in martie sau aprilie, pretul gazelor va incepe sa scada.

Preturile la energie au luat-o razna in toata lumea in ultimele luni, provocand presiuni inflationiste. Cauzele tin pe de o parte de cresterea cererii, dupa relansarea activitatii economice, care a stat pe loc anul trecut. Un alt motiv este cresterea semnificativa a pretului permiselor de emisii de dioxid de carbon, la nivelul Uniunii Europene. Aceste permise inseamna cote de poluare, alocate fiecarei tari. Dar permisele se pot tranzactiona, intre firme. Comisia Europeana a decis cresterea pretului permiselor in cadrul programelor care vizeaza eliminarea poluarii si a dioxidului de carbon. Doar ca toate aceste tehnologii verzi costa mult mai mult.

Vezi si:  Investiții de miliarde în energia regenerabilă și cea nucleară, în Polonia

Franta : ajutoare pentru gospodarii

Guvernul francez  a mai anuntat ca va acorda 100 de euro unui numar de 5,8 milioane de gospodarii, pentru a le ajuta sa se descurce in contextul exploziei facturilor la energie. Premierul Castex a promis ca ia in calcul si alte masuri pentru populatia care are nevoie de sprijin.

Uniunea Europeana va prezenta un plan privind cresterea tarifelor

Mai multe tari europene, intre care si Romania, vor ca problema facturilor ce devin insuportabile pentru populatie sa fie abordata cat mai urgent. Se va discuta mai intai la nivel de ministri ai mediului, saptamana viitoare, dupa care sefii de stat si de guvern, reuniti la Bruxelles la summit-ul de toamna, vor lua deciziile. Analistii estimeaza ca doar prin subventii se va putea rezolva, partial, problema si doar pentru gospodariile cu veniturile cele mai mici. Preturile la gaz si electricitate vor continua sa urce in urmatoarele luni de iarna, spun specialistii. Pe bursa TTF din Olana, referinta europeana pentru pretul la gaz, s-a inregistrat o noua crestere per megawatt-ora. Si anume 6,1 la suta, ceea ce inseamna ca un megawatt-ora a ajuns la 91,85 euro. In septembrie anul trecut, pretul era de 12 euro per megawatt-ora.

Vezi si:  Cehia renunță la utilizarea cărbunelui în producția de energie

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *