Cea mai puternica economie din Europa si una dintre cele mai mari din lume, Germania, nu are scapare si intra in recesiune. Datele publicate luni de ministerul economiei de la Berlin arata scaderea continua a comenzilor industriale.
In luna august, comenzile industriale au scazut mai mult decat se estimase: datele ministerului economiei arata o scadere cu 0,6 la suta, fata de luna august, a contractelor pentru produsele “made in Germany”. Guvernul german anunta ca “se mentine scaderea cererii in industrie. Pentru moment, sectorul industrial ramane pe acest trend”.
Expertii vorbesc de recesiune clara si pun aceasta situatie pe seama incetinirii ecoonomiei mondiale si a incertitudinii legate de disputa comerciala SUA-China, la care se adauga problemele legate de Brexit. “Economia germana e in recesiune. Datele de astazi arata clar acest lucru” – declara Thomas Gitzel, economist la VP Bank Group.
Economia s-a contractat cu 0,1 la suta in al doilea trimestru, iar cifrele publicate pe 7 octombrie de ministerul economiei arata ca slabiciunea se mentine in industria manufacturiera si in al treilea trimestru. Marea majoritate a economistilor definesc recesiunea ca fiind contractarea economiei doua trimestre la rand.
Starea de spirit nu este cea mai buna; potrivit Sentix, un grup de cercetare care masoara starea de spirit a investitorilor, a anuntat ca indicele de incredere in Germania a atins cel mai scazut nivel din ultimul deceniu. „O recesiune pare inevitabila”, a spus Patrick Hussy, directorul grupului.
Efecte pe pietele bursiere
Indicele german DAX si-a pierdut 0,3 la suta din valoare, dupa anuntul ministerului german al economiei. Problemele economiei germane si intrarea in recesiune vor impacta toate economiile europene, deci efectele, deloc de neglijat, s-ar putea simti si in Romania, tinand cont ca un sfert din exporturile romanesti au ca destinatie Germania. In plus, multe firme germane importante au filiale in Romania.
Miriam Vasiliu