Grupul BRD, profit în ușoară creștere față de 2021

Grupul BRD a obţinut un profit net de aproximativ 1,34 miliarde de lei în 2022, în creştere uşoară faţă de rezultatul din 2021, când a raportat aproape 1,32 miliarde de lei, în timp ce profitul băncii a urcat la 1,29 miliarde de lei, potrivit Situaţiei financiare consolidate şi individuale la 31 decembrie 2022, transmisă Bursei de Valori Bucureşti.

Rentabilitatea capitalurilor proprii a fost de 16%.

La nivel de grup, profitul operaţional brut a atins 1,72 miliarde lei (+14,3% faţă de 2021), iar raportul cost/venit s-a îmbunătăţit datorită efectului favorabil al veniturilor (50,4% in 2022 vs 51,6% in 2021).

Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3,46 miliarde de lei, mai mari cu 11,7% faţă de anul 2021.

„Mediul macroeconomic a fost marcat de presiuni inflaţioniste puternice, o tendinţă accelerată de majorare a dobânzilor de piaţă şi o volatilitate crescută. În condiţiile unei activităţi comerciale foarte dinamice şi ale contextului ratelor dobânzii, venitul net din dobânzi a crescut cu 13,7% în dinamică anuală, fiind temperat de creşterea semnificativă a remunerării depozitelor clienţilor. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 1,4% în comparaţie cu 2021 datorită unui volum crescut al tranzacţiilor şi a producţiei dinamice de asigurări de sănătate, contrabalansând scăderea veniturilor din activitatea de administrare a activelor şi a comisioanelor aferente serviciilor de e-banking în condiţiile migrării clienţilor retail către aplicaţia de mobile banking, oferită gratuit, You BRD. Celelalte venituri au înregistrat o evoluţie pozitivă datorită avântului puternic al activităţilor de pieţe financiare”, se arată în comunicatul băncii.

Vezi si:  Băncile se pregătesc de posibile sancțiuni la adresa Rusiei

Potrivit sursei citate, presiunea inflaţionistă asupra cheltuielilor operaţionale a fost vizibilă de-a lungul întregului an, însă creşterea costurilor a fost limitată de o disciplină riguroasă a cheltuielilor. Cheltuielile operaţionale au crescut cu 8,3% în comparaţie cu 2021, excluzând nivelul mai ridicat al contribuţiei la Fondurile de Garantare şi de Rezoluţie.

Cheltuielile cu personalul (+8,5% faţă de 2021) au fost influenţate în mare măsură de efectul creşterilor salariale şi de modificările altor beneficii în cadrul Contractului Colectiv de Muncă (în special tichetele de masă) şi prima excepţională pentru compensarea efectelor inflaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *