Accidentul rutier – Cum gestionezi procesul de constatare daune

A27. Damage@capitalul.ro@constatari daune 1

Te-ai gândit vreodată să calculezi timpul pe care îl petreci anual în trafic? Dacă ai face asta, probabil ai realiza că am devenit tot mai dependenți de mașini, suntem mai tot timpul pe grabă și, din păcate, petrecem mai mult timp la volan decât în liniște, acasă, bucurându-ne de toți cei dragi. Și tocmai pentru că stăm din ce în ce mai mult timp în mașină, suntem tot mai predispuși la accidente rutiere.

Deși consideri că ai capacitatea de a evita manevrele necorespunzătoare ale celorlalți participanți la trafic, o singură clipă de neatenție te poate costa foarte mult. Din păcate, România își menține locul fruntaș în Europa atunci când vine vorba de accidentele cu pagube materiale. Acesta este și motivul pentru care tot mai multe persoane completează anual constatarea amiabilă – un punct cheie în procesul de constatari daune.

Ce este constatarea amiabilă

În cazul în care ești implicat într-un accident rutier, poți să completezi formularul de constatare amiabilă, reducât astfel timpul în care aștepți echipajul de poliție. Sigur că aceasta este cea mai simplă metodă, dar nu și una obligatorie. Pentru a soluționa accidentul în acest fel, e important ca cei doi șoferi să fie de acord. În plus, amiabila se poate redacta doar în cazul accidentelor ușoare.

Vezi si:  Volkswagen, în conflict cu Bosch și Continental

Procesul-verbal întocmit de poliție

Așa cum spuneam, există și posibilitatea ca celălalt conducător auto implicat în accident să-și dorească prezența autorităților. În acest caz, există două posibilități: fie mergeți împreună la cea mai apropiată secție de Poliție, fie anunțați organele competente, urmând ca un echipaj să se deplaseze la locul accidentului. Se va încheia un proces-verbal, în urma căruia polițistul va stabili vinovăția. În mod cert, cei care optează pentru această variantă vor pierde destul de mult timp, dar, pe de altă parte, unii consideră că prezența autorităților va înlesni stabilirea unui vinovat.

Cum definim un accident ușor

Accidentul ușor este definit de Codul Rutier din România ca fiind un eveniment rutier care îndeplinește trei condiții esențiale:

  • A avut loc pe un drum public;
  • În urma acestuia au rezultat doar pagube materiale (deci fără victime);
  • Cel puțin una dintre mașini era în mișcare în momentul producerii accidentului.

A27. Damage@capitalul.ro@constatari daune 2

Rolul poliței RCA în procesul de reparație

Vezi si:  Un Citroën C4 electric in 2020?

Este esențial să știi că șoferul vinovat de producerea accidentului va da o copie a poliței RCA celuilalt șofer pentru a putea repara daunele. Ajuns în fața companiei de asigurări, pentru a începe procesul de reparație, șoferul trebuie să prezinte mai multe documente. Vorbim despre o serie de acte pe care este esențial să le ai tot timpul la îndemână: permisul de conducere, actul de identitate, certificatul de înmatriculare, cartea de identitate a mașinii și o procură notarială în cazul în care conduci mașina firmei pentru care lucrezi.

Așadar, în cazul accidentelor ușoare, care se soldează doar cu pagube materiale, șoferii au posibilitatea de a completa constatarea amiabilă pentru a demara mult mai ușor demersurile pentru constatarea daunelor și reparația mașinii. Totuși, nu uita că există și posibilitatea ca unul dintre cei doi participanți la trafic să nu dorească să completeze formularul și să prefere solicitarea poliției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *