Investițiile în imobiliare, în scădere. Ce anunță experții

1imoradar24pixabay

1imoradar24pixabaySe schimbă piața imobiliară, după o perioadă în care ne-am tot așteptat la modificări, dar acestea nu au venit, ceea ce a surprins pe multă lume, date fiind vremurile pe care le-am traversat și care încă nu s-au sfârșit: cele ale pandemiei de coronavirus.

Un raport recent de piață realizat de Colliers arată că valoarea totală a investițiilor imobiliare a ajuns la aproape 290 de milioane de euro, în România, în primele șase luni din 2021. Asta înseamnă o scădere cu circa 29% față de prima jumătate a lui 2020, când se investiseră 409 milioane de euro.

În plus, tranzacțiile în segmentul birourilor reprezintă acum aproximativ 66% din volum, se mai arată în raport.

În ciuda acestei schimbări, prognozată de mulți încă de la începutul perioadei de pandemie, consultanții Colliers apreciază că fundamentele pieței rămân puternice, cu un nivel sănătos al tranzacțiilor și încredere din partea băncilor de a spori creditarea în economie în 2021. Acest lucru ar trebui să încurajeze potențialii investitorii noi sau pe cei deja prezenți pe piață.

Pe ImoRadar24 putem vedea că oferte sunt încă destule pentru cei care vor să-și plaseze sigur banii. Sunt imobile pentru toate gusturile și prețurile, chiar în diverse stadii de finalizare, pentru cei care vor să personalizeze pe gustul lor proprietatea.

Tranzacțiile de birouri, la loc de frunte

În ansamblu, prima parte a lui 2021 a fost marcată în special de tranzacții sigure de birouri, care au implicat clădiri de birouri clasa A, în zone renumite din București, cu un mix de chiriași predominant internațional. Mai mult de jumătate din volumele investite în prima parte a lui 2021 s-au concentrat pe trei tranzacții mari de birouri.

Vezi si:  Ce glafuri sunt potrivite pentru exterior? 4 recomandări

Investițiile în sectorul industrial au reprezentat 24% din volumul total înregistrat în primul semestru, cu tranzacții semnificative în orașele regionale, în timp ce restul de 10% a fost direcționat către sectorul de retail și sectorul hotelier, marcând intrarea a doi noi investitori pe piața locală, precum și o revenire a interesului pentru aceste piețe.

„2021 ar putea părea oarecum lent din perspectiva volumelor, în comparație cu unii dintre anii precedenți, dar nu trebuie să judecăm o carte doar după copertă și nici o anumită perioadă de timp doar din punctul de vedere al tranzacțiilor încheiate.

În ceea ce privește interesul investitorilor și mișcările favorabile pentru prețurile activelor prime, nu este deloc un an rău, dimpotrivă.

Există, de asemenea, câteva tranzacții mari în diferite stadii ale procesului de vânzare. Un amestec de jucători, cu experiență în piață sau noi, arată interes și ar trebui, de asemenea, să încheie câteva achiziții semnificative înainte de sfârșitul anului.

După ce în ultimii ani au rămas în umbră din cauza concurenței acerbe, investitorii autohtoni încep să facă oferte, concentrându-se în special pe tranzacțiile din retail.

Având în vedere cererile de proprietăți care generează un flux de numerar stabil și consistent, caracterizat de contracte de închiriere de lungă durată, este probabil ca nivelurile puternice de investiții să continue pe tot parcursul lui 2021 și ne așteptăm ca volumul total al tranzacțiilor imobiliare comerciale să ajungă la 700-800 de milioane de euro până la sfârșitul anului”, a explicat Anca Merdescu, Associate Director Investment Services la Colliers, conform wall-street.ro.

Vezi si:  România, țara proprietarilor de locuințe

Investițiile în Europa au scăzut cu 22%

Situați nu e cu mult diferită la nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), unde volumul investițiilor înregistrează scăderi anuale de circa 22%, valoarea totală a tranzacțiilor din prima jumătate a acestui an fiind de aproximativ 4,9 miliarde de euro.

Polonia a rămas lider în regiune, volumele de investiții reprezentând mai mult de jumătate din totalul investițiilor înregistrate în cele mai mari 6 țări din Europa de Est. Urmează în top Republica Cehă și Ungaria, cu o pondere de 20%, respectiv 10%, mai arată același raport.

România e în continuare foarte atractivă la nivel internațional

Totuși, consultanții Colliers au previziuni optimiste pentru finalul anului. Aceștia estimează că volumul investițiilor imobiliare va crește la nivelul Europei Centrale și de Est și va atinge niveluri similare cu 2020, de aproximativ 10 miliarde de euro până la sfârșitul lui 2021.

Ei observă, de asemenea, un interes crescut pentru imobiliare de la diferiți investitori, chiar și de la cei care nu sunt neapărat specializați, dar caută să își diversifice clasele de active.

Criteriile cheie pentru astfel de active sunt contractele de leasing pe termen lung, pe mai mult de 10 ani, și un chiriaș solid din punct de vedere financiar. Astfel de oportunități de investiții sunt foarte apreciate și cu un potențial puternic de a declanșa contracția randamentelor investiționale.

Vezi si:  Sectorul imobiliar va fi mai sarac dupa Covid-19

„Situația e similară și pe piața din România. De asemenea, perspectivele economice solide ale României pe termen lung o fac atrăgătoare pentru investitorii care caută atât randamente ridicate, cât și o piață sigură din UE. România pare deosebit de atrăgătoare în comparație cu țările vecine, mai ales dacă luăm în considerare dimensiunea economiei.

Altfel, segmentarea pieței rămâne o tendință clară care ar putea fi și mai accentuată în lumea post-pandemică. Investitorii se vor concentra pe activele sigure și defensive, adică pe proiectele bune care produc venituri și pot obține chiar și randamente mai mici, dar pentru restul pieței, în special pentru activele cu dificultăți, lucrurile vor arăta diferit. Cu alte cuvinte, diferența de randament dintre cei mai buni și restul se va lărgi probabil”, a conchis Anca Merdescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *