Kievul mizează pe un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru reconstrucție

Ucraina şi-a propus să obţină 40 de miliarde de dolari pentru prima fază a unui „Plan Marshall Verde” destinat reconstruirii economiei sale, inclusiv pentru dezvoltarea unei industrii siderurgice fără cărbune, a declarat luni un înalt oficial ucrainean în avanpremiera unui summit internaţional, transmite Reuters.

Politicienii şi finanţiştii vor discuta aspectele legate de nevoile de finanţare pe termen scurt precum şi eforturile de reconstrucţie pe termen lung cu prilejul unei reuniuni de două zile, care va începe miercuri la Londra. La această reuniune este aşteptată să fie lansată o schemă de asigurare împotriva riscului de război, în ideea de a acoperi companiile care încep să investească din nou în Ucraina. Tot la această reuniune, oficialii guvernamentali ar urma să discute în culise despre modul cum ar trebui utilizate activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa o parte din eforturile de reconstrucţie.

Banca Mondială estimează că reconstrucţia Ucrainei va costa peste 400 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât PIB-ul Ucrainei. De la debutul invaziei ruseşti, în luna februarie 2022, susţinătorii externi au alocat 59 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina.

Vezi si:  Ianuarie 2020, mai multe imobile vandute decat in aceeasi luna a anului trecut

Având în vedere cifra de 40 de miliarde de dolari pentru faza iniţială a reconstrucţie, adjunctul şefului biroului preşedintelui Zelenski, Rostyslav Shurma, a spus pentru Reuters că accentul iniţial ar trebui să fie pus pe industria fierului şi oţelului. Acest sector a fost responsabil pentru aproximativ 10% din PIB-ul Ucrainei în 2021, o treime din veniturile din export, şi angaja aproximativ 600.000 de oameni. De asemenea, sectorul este responsabil pentru 15% din emisiile de carbon al Ucrainei şi Shurma susţine că acum este o oportunitate pentru a pune la punct o industrie care să fie alimentată cu energie regenerabilă.

„Dacă trebuie să reconstruieşti, este logic să reconstruieşti verde în linie cu noile tehnologii…Viziunea noastră este să pune la punct în Ucraina o industrie siderurgică care să producă 50 de milioane de tone de oţel verde”, a spus Rostyslav Shurma.

Dacă ar reuşi să facă acest lucru, Ucraina ar deveni cel mai ieftin furnizor mondial de oţel verde, adică produs fără a utiliza combustibili fosili, şi un sprijin important pentru eforturile Europei de decarbonizare, stimulate de investiţii în noi capacităţi eoliene, fotovoltaice, nucleare şi hidro.

Vezi si:  Ce aduce nou programul "Noua Casa"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *