Libra incearca o reintoarcere in forta cu mai multe monezi si mai putine ambitii

Facebook si-a revizuit profund ambitiile in ultima perioada. Libra se vrea acum a fi un sistem de plata inchis. S-a uitat (aproape) de stablecoin unic in profitul mai multor monezi electronice locale.

Statele au fost cat se poate de clare – Libra nu trebuie sa vada lumina zilei asa cum a fost imaginat acest lucru de Facebook si partenerii sai din cadrul Libra Association. Reteaua sociala si-a revizuit deci ambitiile dupa cum i se sugerase din mai multe surse deja din luna martie.

Drept urmare, adio Libra, un stablecoin al carei valori se baza pe un cos de devize. Sau mai degraba, criptomoneda, gandita pentru transferurile intre tari, este insotita de  multiple alte monezi (coins). Fiecare dinte ele este astfel legata de o deviza reglata de un Stat si vizeaza simplificarea cumparaturilor locale.

Stablecoin mondial reprezenta o amenintare pentru autoritati? Facebook a atenuat din puterea acesteia. Pana si ambitiile proiectului au fost reduse. Multinationala are toate sansele acum sa se impuna drept banca centrala sau piata financiara. Proiectul Libra se vrea in prezent o retea mai traditionala de plata, facand deci apel la monezi elecetronice. Pentru membrii Asociatiei bazate in Elvetia, obiectivul nu este acela de a concura ci de a completa monezile nationale.

Vezi si:  Implozia de pe piața criptomonedelor a devenit realitate

Cele 20 de companii reunite de Facebook prevad de altfel o colaborare cu Statele care dispun sau isi dezvolta propria moneda digitala. O alta concesie majora facuta – arhitectura dechisa comparabila cu cea oferita de Bitcoin este abandonata.

Specialistii estimeaza ca Libra, in noua sa declinare, va fi de acum inainte un sistem inchis in care doar partenerii care vor beneficia de aprobarea Asociatiei vor putea sa construiasca infrastructuri, precum portofele pentru monezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *