Olandezii de la Royal Philips au anunţat vânzarea divizia de electrocasnice către Hillhouse Capital, o firmă globală de investiţii, într-o tranzacţie care evaluează afacerea la aproximativ 3,70 miliarde de euro (4,4 miliarde de dolari) pentru a se concentra pe echipamentele medicale, transmite Reuters.
„Această tranzacţie încheie programul nostru masiv de vânzare de active. În continuare, ne vom concentra pe extinderea poziţiei noastre de vârf în domeniul tehnologiei medicale”, a afirmat directorul general Frans van Houten.
Philips se aşteaptă să primească venituri în numerar de aproximativ trei miliarde de euro când va fi finalizată tranzacţia, în trimestrul trei din 2021. Divizia de electrocasnice va plăti aproximativ 700 de milioane de euro pentru a putea folosi sigla Philips timp de 15 ani.
Divizia, activă în peste 100 de ţări şi cu aproximativ 7.000 de angajaţi, care produce cafetiere, purificatoare de aer şi alte produse, a generat anul trecut vânzări de 2,20 miliarde de euro.
Rămân pe produse medicale
După ce anterior şi-a vândut operaţiunile din domeniul electronicelor de consum, precum televizoare sau playere DVD, precum şi divizia care producea corpuri de iluminat, vânzarea diviziei de electrocasnice reprezintă ieşirea completă a Philips de pe pieţele care nu au legătură cu echipamentele medicale.
Istoria companiei Philips a început în 1891 când fraţii Frederik şi Gerard Philips au înfiinţat o societate care producea becuri de iluminat la Eindhoven.
În luna ianuarie, Philips a anunţat că analizează o posibilă vânzare a diviziei sale de electrocasnice, care produce o gamă largă de dispozitive de la cafetiere şi până la purificatoare de aer. Vânzarea acestei divizii face parte din planul directorului general Frans van Houten de a transforma Philips într-un producător concentrat pe echipamente medicale.
În luna octombrie, Frans van Houten a spus că procedurile pentru separare de divizia de electrocasnice sunt „în derulare” şi ar urma să se finalizeze în trimestrul al treilea al anului următor.