Pretul mediu de vanzare a apartamentelor a crescut, in Romania, cu 3,07 la suta anul trecut. Este o crestere modesta, noteaza GlobalPropertyGuide, la jumatate fata de 2017, cand preturile crescusera cu 7,3 la suta, iar in 2016 cu 11 la suta.
Motivul pentru care apartamentele s-au scumpit atat de putin este cererea tot mai redusa, scriu specialistii de la GlobalPropertyGuide.
Se construieste mai mult
Desi cererea scade, se construieste mai mult. Anul trecut, numarul autorizatiilor de constructie in zonele rezidentiale a crescut cu aproape 10 procente.
Situatia in cateva tari europene
In Suedia, dupa cativa ani cu cresteri puternice de preturi la case (44 la suta in doar 6 ani) situatia s-a stabilizat. Boom-ul de pe piata imobiliara suedeza s-a incheiat in mod oficial, scrie GlobalPropertyGuide.
Slovacia se confrunta cu o crestere mare a preturilor la locuinte. Anul trecut, casele au fost mai scumpe cu 5,3 la suta. Nu sunt doar cumparatori slovaci, si strainii vin sa investeasca in imobiliare.
Cererea mare si lipsa de locuinte din Olanda scumpesc casele in ritm accelerat. In 2018, scumpirea a fost de aproape 9 la suta.
Germania, Berlin – candva un oras ieftin, acum capitala germana are nenumarate probleme. Chiriile au luat-o razna, sunt de 4-5 ori mai mari comparativ cu 2012, iar preturile locuintelor s-au triplat. Situatia e asa de grava, incat la Berlin au avut loc sambata, 6 aprilie, demonstratii. Oamenii au iesit in strada pentru a cere guvernului sa intervina in plafonarea chiriilor.
Madalina Vasiliu