Prețul energiei a crescut, pe Bursă, în 2020

Preţul energiei pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 236,8 lei pe MWh în luna noiembrie a acestui an, cu 16,37% mai mult faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 439,5 milioane de lei, în creştere cu 2,9% faţă de noiembrie 2019.

În schimb, volumul tranzacţiilor a scăzut cu 11,4%, până la 1,7 milioane de MWh.

Cota de piaţă a PZU a scăzut de la 42,4% la 36,6%. Cu alte cuvinte, mai mult de o treime din consumul net de energie al ţării a fost tranzacţionat pe PZU în luna noiembrie.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 368 de participanţi, din care activi au fost 284.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Vezi si:  Micii investitori s-au coordonat pe Reddit pentru a stimula creșterea unor acțiuni

Din 2014, Piaţa pentru Ziua Următoare din România funcţionează în regim cuplat cu pieţele similare din Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.

Consumul a scăzut în România

Consumul final de energie electrică în România a fost de 43,687 miliarde kWh, în primele zece luni ale acestui an, cu 5,1% mai mic faţă de intervalul similar din 2019, în timp ce resursele de energie primară au scăzut cu 11,9%, iar cele de energie electrică au fost mai mici cu 2,2%, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, principalele resurse de energie primară au totalizat la 31 octombrie 25,767 milioane de tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 3,466 milioane tep faţă de primele zece luni din anul precedent.

De asemenea, producţia internă a însumat 14,851 milioane tep, în scădere cu 1,747 milioane tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de 10,915 milioane tep.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *