De la 1 septembrie, in Noua Zeelanda companiile vor avea voie sa dea salariile in criptomonede. Decizia a fost luata de autoritatea fiscala a tarii.
Noua Zeelanda devine prima tara din lume cu o astfel de lege, considerata un pas decisiv pentru a introduce criptomonedele in fluxul financiar principal. Platile vor trebui sa fie regulate si fixe. In plus, moneda cripto aleasa trebuie sa fie corelata cu o moneda fiduciara si trebuie sa fie convertibila intr-o moneda standard.
Peste tot in lume, criptomonedele sunt considerate bunuri mobile si nu sunt impozitate ca venit, dar potrivit noii legi din Noua Zeelanda, in cazul salariilor, criptomoneda va fi asimilata banilor, din ratiuni ce tin de calculul impozitelor. Noua lege nu vizeaza si PFA-urile.
Lumea cripto saluta decizia Noii Zeelande
Pasionatii de criptomonede au primit cu entuziasm stirea de la antipozi. Unii spun ca e un pas mic, dar important catre un viitor in care monedele cripto vor fi complet integrata in economie. In plus, este inca un semn ca multi oameni vor sa fie platiti asa, si nu in moneda standard, ceea ce reprezinta o schimbare de mentalitate, cred detinatorii de criptomonede.
Dubiile expertilor
Multi specialisti au insa semne de intrebare legate de fezabilitatea platirii salariilor in criptomonede. Asta in primul rand pentru ca valoarea cripto fluctueaza foarte mult. De exemplu, in 2017, pretul bitcoin ajunsese la 19.000 de dolari, pentru ca apoi sa scada dramatic, sub 7.000 de dolari.
Marea Britanie actualizeaza regulile privind criptomonedele
Comunitatea cripto saluta decizia organismului de la Londra care reglementeaza activitatile financiare de a actualiza prevederile legate de criptomonede. Desi e considerata o Mecca a lumii financiare, Marea Britanie e totusi ramasa in urma in materie de monede digitale si manifesta rezerve, de la oficialii institutiilor financiare sau guvernamentale, pana la omul de rand, fata de criptomonede. Sunt insa tot mai multe semne ca mentalitatea incepe sa se schimbe. Din toamna, mai multe institutii financiare de la Londra declanseaza o serie de consultari privind criptomonedele.
Madalina Vasiliu