Companiile au suficient profit pentru a putea face cresteri salariale, necesare pentru ca angajatii sa poata face fata inflatiei ridicate – afirma Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare – OECD.
Stefano Scarpetta, seful diviziei Politici in domeniul fortei de munca, din cadrul OECD, a declarat, la o conferinta, ca desi gasesc tot mai greu personal, angajatorii nu au marit salariile conform inflatiei, in 31 din 34 de tari analizate.
„Daca ne uitam la venitul real, vedem ca salariul nominal nu a urmat curba asccendenta a inflatiei. De aceea, in majoritatea tarilor, salariile reale, si aici ne referim la salariul pe ora, de fapt, au scazut. In medie, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, primele trei luni din 2023 arata o scadere de 3,8 la suta, daca luam in calcul inflatia” – a explicat Scarpetta.
Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare considera ca angajatorii au suficient profit, astfel incat sa mareasca salariile lucratorilor, mai ales ca pe piata muncii se gasesc tot mai greu oameni pregatiti.
Cea mai mare scadere a veniturilor reale, conform raportului OECD, s-a inregistrat in Ungaria: 15,6 la suta. „In timp ce angajatii se confrunta cu scaderea puterii de cumparare, pe fondul inflatiei, profiturile companiilor din cele 34 de tari analizate au crescut intr-un ritm mult mai mare decat salariile” – mentioneaza raportul. Cu cat ar trebui sa creasca salariile depinde de la tara la tara si trebuie tinut cont si de domeniul de activitate si de marimea companiei, intrucat firmele micro, mici si IMM-urile au avut profituri mai reduse.
„Exista o plaja a profitului care permite unele cresteri salariale fara sa genereze, neaparat, o spirala inflationista” – a explicat oficialul OECD.
M.Vasiliu