Razboiul UE-China: porcul luat in vizor de regimul de la Beijing

China a decis demararea unei anchete anti-dumping cu privire la importurile de carne din Uniunea Europeana; este o “sanctiune” aplicata europenilor, dupa ce Comisia Europeana a anuntat cresterea taxelor de import pentru masinile electrice chinezesti.

La Bruxelles s-a anuntat recent ca, in urma unei investigatii preliminare, se impune cresterea taxelor vamale pentru masinile electrice chinezesti. Este vorba, practic, de o dublare, de la 17,4 la suta la 38,1 la suta. Uniunea Europeana acuza China de concurenta neloiala, fiindca subventioneaza productia de masini electrice si astfel automobilele chinezesti sunt mai ieftine. Cresterea taxelor intra in vigoare pe 4 iulie.

Initial, se credea ca regimul de la Beijing va raspunde cu o crestere a taxelor de import de 25 la suta la masinile pe benzina din Europa. Ar fi fost o lovita pentru sectorul auto german. Insa, China pune tunurile pe un alt sector: industria carnii de porc. Jumatate din importurile sale de carne de porc sunt din Spania.

Ancheta anti-dumping demarata de chinezi va dura un an si poate fi prelungita. Sunt vizate carnea de porc proaspata, cea congelata, intestinele si organe interne. Interporc, asociatia crescatorilor de porci din Spania, a anuntat China ca e gata sa colaboreze pentru ca investigatia sa se desfasoare intr-un ritm accelerat.

Vezi si:  Care este impactul Coronavirus asupra macroeconomiei?

China importa carne din porc din UE, in cantitati mari, din 2020, dupa ce o boala a decimat fermele din tara. Valoarea totala a importurilor e de 2,5 miliarde euro, anul trecut.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *