Realizarea unui buget lunar poate fi o corvoadă care ne împiedică să ne dezvoltăm pe plan financiar, mai ales dacă avem personalități care nu răspund bine la task-uri care presupun multă matematică. Indiferent de felul tău de a fi, trebuie să știi că există o multitudine de metode prin care te poți apuca, cu pași mici, să îți pui în ordine banii și să te organizezi pe plan financiar.
Nu trebuie să începi direct cu tabele, grafice, Excel și aplicații de budgeting greu de înțeles. Planul tău personal poate începe cu o simplă listă mentală a veniturilor și cheltuielilor. După câteva minute de analiză vei simți nevoia să îți notezi gândurile. Acest moment reprezintă începutul unui plan de budgeting de succes! Care sunt pașii pe care trebuie să îi faci apoi?
Gândește-te la sursele de venit ale tale, ale familiei și cum poți crește banii primiți lunar cu efort minim
Notează pe o agendă (sau pe telefon, tabletă, computer, chiar și pe o simplă coală albă de hârtie) sursele veniturilor tale în acest moment. Include aici salariile, chiriile, banii din activități independente. Odată ce ai o viziune de ansamblu asupra situației tale, vei trece ușor la următorul pas. Dacă poți, adaugă aici o secțiune cu surse noi de câștig și potențialul lor. De exemplu, dacă ești priceput la o limbă străină, poți oferi copiilor meditații pentru un ban în plus.
Notează cheltuielile lunare obligatorii, dar și cele pe care le faci pentru micile plăceri ale zilei
Ratele, facturile, întreținerea și mâncarea sunt cheltuieli obligatorii, fără de care viața noastră ar fi foarte dificilă. Adaugă cheltuielile tale lunare pentru pasiuni, mici plăceri și dorințe despre care crezi că nu sunt foarte costisitoare. Ar fi ideal să poți face acest lucru utilizând bonurile de la magazine sau extrasul de cont de la bancă. Vei observa astfel cât de mulți bani dai pe lucruri de care nu ai neapărată nevoie.
Încearcă să reduci cheltuielile inutile
Achiziționarea unor haine, accesorii sau decorațiuni pentru casă poate fi amânată câteva luni. De cele mai multe ori vei observa cum, odată cu trecerea timpului, impulsul de moment trece și nu îți vei mai dori deloc acele lucruri.
Profită de ofertele pe care companiile de utilități și alte servicii le au periodic și încearcă să obții oferte mai bune la abonament cu un singur telefon. Evident, această strategie nu merge întotdeauna, dar merită să încerci măcar o dată pe an.
Mulți cetățeni ajung să se împrumute pentru a-și satisface plăcerile de moment care sunt, de cele mai multe ori, inutile. Creditul este un instrument financiar util doar atunci când este folosit inteligent, iar acumularea datoriilor de dragul unor bucurii spontane nu reprezintă o decizie foarte înțeleaptă.
Dacă te regăsești printre cei care simt presiunea creditelor luate din impuls, specialiștii în finanțe din toată lumea îți recomandă să reevaluezi aceste decizii și să încerci să înlocuiești achiziționarea unor bunuri sau experiențe prin credit cu variantele lor mai puțin costisitoare.
Pornește un fond de economii și un fond de urgență
Mulți cetățeni sunt descurajați în a porni un fond de economii deoarece consideră că a avea puțini bani puți de-o parte este echivalent cu a nu avea deloc. Nimic mai greșit! Chiar și 10 lei adăugați contului de economii săptămânal vor fi duce la economii consistente în timp.
Fondul de urgență reprezintă o sumă de bani de 2000 de RON pe care orice persoană trebuie să o țină cash în casă pentru a acoperi urgențele financiare minore. De exemplu, o defecțiune la mașină sau la centrala termică sunt urgențe care pot fi reparate cu câteva sute de euro, iar o astfel de cheltuială nu ar trebui să ne dea peste cap bugetul lunar.
Nu trebuie să fii expert în economie, matematică sau finanțe ca să pornești un buget lunar. Mai mult, gestionarea finanțelor tale nu este un concurs și nu trebuie să compari permanent contul tău de economii cu cel al prietenilor. Orice leu căruia îi dai o direcție este un leu bine cheltuit, iar orice ban pus de-o parte îți va face viața mai ușoară pe viitor. Scapă de presiunea unui buget perfect și pornește treptat, pas cu pas, în călătoria către o viață financiară relaxată.