La 14 ianuarie 2021 intra in vigoare Conventia dintre Romania si Regatul Spaniei pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi prevenirea evaziunii fiscale şi a evitarii platii impozitelor.
Conventia se aplica persoanelor rezidente intr-una sau in ambele tari. Impozitele acoperite in aceasta Convenție sunt :
- in Romania: impozitul pe venit (pentru persoane fizice) si impozitul pe profit (pentru persoane juridice);
- in Spania: impozitul pe venitul persoanelor fizice (IPRF), impozitul pe veniturile societatilor (Impuesto sobre la Renta de Sociedades) si Impozitul pe venitul nerezidentilor (Impuesto sobre la Renta de No Residentes).
Cateva prevederi de interes pentru cetatenii romani rezidenti in Spania :
- Veniturile obtinute de cetatenii romani rezidenti in Spania din proprietati imobiliare situate in Romania (chirii, vanzare de imobile sau terenuri, arenda etc.) se impoziteaza doar in Romania.
- Veniturile obtinute de cetatenii romani rezidenti in Spania din dividende in Romania se impoziteaza in Spania. Totusi, si in Romania se impune o retinere la sursa de 5 la suta, care se poate deduce din impozitul datorat in Spania (credit fiscal).
- Veniturile obtinute de cetatenii romani rezidenti in Spania din redevente in Romania se impoziteaza in Spania. Totusi, si in Romania se impune o retinere la sursa de 3 la suta, care se poate deduce din impozitul datorat in Spania (credit fiscal).
- Veniturile obtinute de cetatenii romani rezidenti in Spania din dobanzi in Romania se impoziteaza, ca principiu, in Spania, iar Romania poate impune o retinere la sursa de 3 la suta, care se poate deduce din impozitul datorat in Spania (credit fiscal). Totusi, deoarece legislatia spaniola nu prevede un impozit cu retinere la sursa in cazul dobanzilor, se prevede reducerea la zero a cotei de impozit de 3 la suta retinut in Romania, pana cand si Spania introduce un astfel de impozit in legislatia interna.
Prin noua conventie se reglementeaza si impozitarea veniturilor sub forma de salarii si pensii, a veniturilor obtinute de studenti, practicanti, artisti si sportivi, precum si a veniturilor obtinute din castiguri de capital.
M.Vasiliu