Metalul este un material ideal pentru acoperisuri datorita durabilitatii sale, posibilitatii de a fi reciclat, a rezistentei la mucegai, greutatii reduse si rezistentei la foc.
Un sistem de acoperis foarte popular este cel cu tigla metalica, in special pentru persoanele care prefera un aspect clasic sau vor sa aiba posibilitatea de a-si personaliza modul in care va arata acoperisul. Desi par sa fie mai costisitoare la inceput, acestea ofera aspectul materialelor naturale, dar fara costurile de intretinere sau alte riscuri specifice acestora.
Metalul este folosit de foarte mult timp in constructia acoperisurilor si este o solutie destul de populara. Cele mai vechi tigle realizate din metal au fost facute in 1959, dar panourile din tigla metalica, asa cum le stim astazi, au aparut abia la inceputul anilor ’80. De-a lungul timpului, tehnologia a evoluat foarte mult, imbunatatind constant performantele in ceea ce priveste durabilitatea, rezistenta la coroziune si rezistenta la socuri mecanice. Chiar si sistemele de prindere a panourilor au evoluat, astfel s-a micsorat timpul necesar pentru montaj, s-a imbunatatit impermeabilitatea, cat si durata de viata a sistemului.
Tigla metalica este produsa din otel, material care este acoperit cu un strat de zinc sau cu un amestec de zinc si aluminiu. Acest strat ofera proprietati anticorozive si protectie mecanica la grindina. In general, stratul exterior este acoperit cu vopsea si lac, aceastea avand rolul de a proteja, dar si de a oferi posibilitatea clientilor de a-si realiza acoperisul in functie de culoarea dorita. Unii producatori ofera tigle metalice acoperite cu roca vulcanica, caz in care rezistenta se imbunatateste considerabil. Exista cateva tipuri de tigle metalice ce sunt produse din aluminiu si cupru, metale ce nu ruginesc, dar costurile acestora sunt destul de ridicate, fiind si destul de greu de instalat.
Acoperisurile metalice sunt prevazute cu un spatiu intre tigla metalica si structura de rezistenta (sarpanta). Spatiul acesta actioneaza ca un strat izolant termic pentru a opri fluxul de caldura de la suprafata acoperisului in pod. (Ganditi-va la spatiul de aer dintre doua straturi de sticla ale unui geam termopan). Testele efectuate au avut urmatoarul rezultat: cantitatea de caldura acumulata de tigla metalica a fost redusa cu nu mai putin de 40,9%, comparativ cu un acoperis din sindrila bituminoasa. In zonele cu clima rece, ar trebui sa existe totusi o izolatie deasupra tavanelor, la fel ca in cazul sistemelor realizate din sindrila, pentru a imbunatatii performantele termice.
Cel mai greu test pentru un acoperis este cel al rezistentei in timp, test pe care cele realizate din tigla metalica l-au trecut cu brio, deoarece rezista fara probleme peste 50 de ani. Chiar daca exista zvonuri cum ca acestea pot fi distruse usor de grindina, raman doar la nivel de mituri. (Nu excludem insa posibilitatea ca acele acoperisuri sa fi fost realizate din materiale de o calitate indoielnica.) Tabla din otel are o rezistenta ridica la socuri mecanice, acest lucru datorandu-se materialului din care este fabricata si straturilor exterioare de: zinc, aluminiu, roca vulcanica, vopsea si lac. In concluzie, un acoperis din materiale de calitate, montat de catre profesionisti, nu va fi afectat de intemperii.
Daca sunteti in cautarea solutiei potrivite pentru acoperisul caminului in care veti locui cu familia dvs, va recomandam sa luati in calcul solutiile din tigla metalica, deoarece acestea au o multime de avantaje cum ar fi: costul relativ scazut, rezistenta in timp, aspectul, dar si confortul oferit.