Viktor Orban : sanctiunile impotriva Rusiei fac rau Ungariei

Noul pachet de sanctiuni impotriva Rusiei, care include si interzicerea  importurilor de petrol – ar face mai mult rau Ungariei decat Rusiei, a declarat seful guvernului maghiar, Viktor Orban.

Intr-o scrisoare trimisa presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Orban atrage atentia ca cel mai recent pachet de sanctiuni – al saselea – risca sa submineze unitatea Uniunii Europene si ca aprobarea lui ar fi o greseala de proportii istorice.

Comisia Europeana a prezentat propunerea privind un nou pachet de sanctiuni impotriva Rusiei, in replica la invazia din Ucraina. Acesta include si interzicerea importurilor de petrol neprelucrat, insa mai multe tari din UE nu sunt de acord, pentru ca, fara petrolul rusesc, isi pericliteaza propriile economii. Ungaria, Slovacia si Cehia se tem ca nu vor avea timp sa se adapteze la alte surse de petrol. Ca formula de compromis, Comisia Europeana ar da ragaz Ungariei si Slovaciei sa aplice embargoul petrolier de abia de la inceputul lui 2024.

Vezi si:  Moldova primește bani de la BERD pentru a cumpăra gaze

In scrisoarea adresata Ursulei von der Leyen, Orban afirma ca aplicarea unor asemenea sanctiuni presupune investitii masive in infrastructura, astfel incat Ungaria sa poata lua petrol din alte surse si ar fi nevoie de o modificare completa a capacitatilor de rafinare ale Ungariei. De asemenea, premierul maghiar avertizeaza ca un asemenea embargou ar duce la cresteri si mai mari ale pretului la energie, iar Bruxelles-ul nu a luat niciun fel de masuri pentru a atenua acest soc.  Si Republica Ceha a anuntat ca are nevoie de o perioada de exceptare, de 2-3 ani, pentru ca in acest timp sa-si poata creste capacitatea de transport a conductelor petroliere. De asemenea, Bulgaria are mari rezerve privind interzicerea importurilor de petrol neprelucrat provenind din Federatia Rusa.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *