Comisa Europeana: Romania nu indeplineste criteriile pentru a adera la zona euro

Comisia Europeană a publicat raportul de convergență, în care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro. Niciunul dintre aceste state membre nu îndeplinește în prezent toate criteriile pentru a adera la zona euro.

Bulgaria e singura tara care e, in acest moment, cel mai aproape de indeplinirea criteriilor. II lipseste unul singur pentru a putea adera la euro.

Concluziile raportului

Suedia indeplineste criteriul privind stabilitatea finantelor publice. Bulgaria si Suedia indeplinesc criteriul legat de finantele publice, iar Cehia il va indeplini in curand.

Bulgaria, Cehia si Suedia indeplinesc criteriul privind rata dobanzii pe termen lung. Bulgaria indeplineste cerintele privind rata de schimb. Niciuna dintre celelalte tandidate nu e membra a Mecanismului Ratei de Schimb. Inainte de a intra in zona euro, un stat trebuie sa fie doi ani membru in acest mecanism si sa nu sufere perturbari grave monetare.

Romanii cei mai entuziasti din grupul tarilor care vor sa adere la euro

Potrivit unui sondaj la nivel UE, Eurobarometru, 77 la suta dintre romani sunt in favoarea introducerii monedei unice. La polul opus sunt polonezii: doar 47 la suta dintre ei vor trecerea la euro.

Vezi si:  PayPoint își vinde activele din România

Evaluarea convergentei a fost influentata de cateva socuri economice externe din ultimii doi ani. Razboiul pornit de Rusia impotriva Ucrainei a provocat haos pe piata globala de energie si in sistemul de distributie, antrenand preturi record la energie, in 2022.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *