Comisia Europeană a anunțat planul pentru relansarea turismului

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un pachet de orientări şi recomandări pentru a ajuta statele membre să elimine treptat restricţiile de călătorie şi pentru a permite întreprinderilor din domeniul turismului să îşi redeschidă porţile, respectând în acelaşi timp măsurile sanitare de rigoare, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Orientările Comisiei sunt menite să le ofere oamenilor şansa de a se bucura de odihna, destinderea şi aerul proaspăt atât de necesare în această perioadă, menţionează sursa citată.
De îndată ce situaţia pe planul sănătăţii o permite, oamenii ar trebui să se poată întâlni cu prietenii şi cu familia, în propria ţară sau în alte părţi din UE, ştiind că s-au luat toate măsurile de siguranţă şi de precauţie necesare. Pachetul urmăreşte, de asemenea, să ajute sectorul turismului din UE să se redreseze în urma pandemiei, sprijinind întreprinderile şi asigurând faptul că Europa continuă să fie destinaţia de top a vizitatorilor europeni şi străini.
„Dorim să creăm condiţii sigure în fiecare mod de transport, în măsura posibilului, atât pentru persoanele care călătoresc, cât şi pentru lucrătorii din domeniul transporturilor. Pe măsură ce restabilim conectivitatea, aceste orientări vor oferi autorităţilor şi părţilor interesate un cadru standard. Prioritatea noastră este de a restabili mobilitatea cât mai curând posibil, dar numai cu dispoziţii clare privind securitatea şi sănătatea”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.
Pachetul „Turism şi transport” al Comisiei include: o strategie globală de redresare în 2020 şi în perioada ulterioară; o abordare comună a restabilirii libertăţii de mişcare şi a eliminării restricţiilor la frontierele interne ale UE, în mod treptat şi coordonat; un cadru de sprijinire a restabilirii treptate a transportului, asigurând în acelaşi timp siguranţa pasagerilor şi a personalului; o recomandare care urmăreşte să facă din voucherele de călătorie o alternativă atractivă la rambursarea în numerar; criterii pentru reluarea treptată, în condiţii de siguranţă, a activităţilor turistice şi pentru elaborarea de protocoale sanitare pentru unităţile de primire turistice cum ar fi hotelurile.
Comisia intenţionează să sprijine întreprinderile din domeniul turismului prin asigurarea de lichidităţi destinate în special IMM-urilor, salvarea de locuri de muncă cu un ajutor financiar de până la 100 de miliarde de euro din cadrul programului SURE, informarea cetăţenilor cu privire la oferta turistică locală, promovarea atracţiilor şi a turismului local şi a Europei ca destinaţie turistică sigură.
Comisia subliniază că flexibilitatea în temeiul normelor privind ajutoarele de stat le permite statelor membre să introducă scheme, cum ar fi schemele de garantare pentru vouchere şi alte sisteme de lichidităţi, pentru a sprijini întreprinderile din sectorul transporturilor şi al călătoriilor şi pentru a se asigura că sunt satisfăcute cererile de rambursare apărute din cauza pandemiei de COVID-19. Sistemele de vouchere pot fi aprobate de Comisie foarte rapid în urma notificării de către statul membru în cauză.

Vezi si:  McDonald's calca pe urmele Starbucks cu noul sau restaurant CosMc's

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *