E recomandabil sa aveti bani cash, in caz de razboi sau atac cibernetic

Indemnul vine, in mod surprinzator, din Suedia, stat in care banii cash aproape ca nu se mai folosesc – asa-numita tara cashless, unde toate platile se fac cu electronic. Potrivit statisticilor, in Suedia, doar 18 la suta din plati se fac cu bani gheata.

Acum insa, Autoritatea Suedeza pentru Apararea Civila, agentie a guvernului, a trimis fiecarui suedez un mesaj in care indeamna populatia sa stranga ceva bani in casa, in monede si bancnote mici, pentru situatii de urgenta, cum ar fi intreruperea alimentarii cu electricitate, atacuri teroriste, atacuri cibernetice sau razboi.

Riksbank, banca centrala a Suediei, a cerut elaborarea unui studiu privind riscurile pe care le reprezinta o societate fara bani cash. Oficiali ai bancii au declarat, in parlament, ca banii gheata sunt importanti, nu doar in vreme de razboi, ci si pe timp de pace.

Suedia e pe primul loc in topul tarilor casheless, urmata de Danemarca si Norvegia. Aproape nicaieri nu se mai poate plati cu bani gheata, in Suedia. Nici soferii de autobuz nu mai accepta monede sau bancnote, iar mai multe banci pur si simplu si-au desfiintat bancomatele.

Vezi si:  ING iti ofera 50 de lei pentru fiecare client nou adus

China se indreapta spre societatea fara bani cash

Dintre tarile asiatice, China este cea mai aproape de statutul de tara fara bani cash. Peste tot, de la magazine, pana la taxiuri si parcuri de distractii, se fac plati digitale. Ideea a prins rapid, mai ales ca micii comercianti ori taximetristii se simt in mai mare siguranta. De ce i-ar ataca hotii, daca nu au cash deloc ?

Madalina Vasiliu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *