Ford considera ca divizia sa electrica este un start-up. Si este firesc ca acest start-up sa continue sa piarda bani: 3 miliarde de dolari numai in 2023.
La 120 de ani de la crearea sa, Ford intra in modul start-up (partial) pentru a continua tranzitia catre masina electrica. De acum inainte, in loc sa isi prezinte rezultatele financiare pe zone geografice, producatorul american va prezenta rezultatele a trei sectoare de activitate. In primul rand, este vorba de Ford Blue, ramura care produce masini cu motor termic si hibride. Exista, de asemenea, Ford Pro, pentru produse si servicii. Si mai exista Ford Model e, startup-ul care produce masini electrice.
Potrivit Ford, activitatile Ford Blue si Ford Pro sunt puternice si se asteapta ca veniturile sa creasca in 2023. Compania se asteapta ca acestea sa genereze profituri inainte de impozitare de 7 miliarde de dolari si, respectiv, 6 miliarde de dolari in acest an. Pe de alta parte, masinile electrice ale Ford sunt in prezent o sursa de pierderi pentru companie.
Compania se asteapta ca, pana in 2023, pierderile asociate cu Ford Model e sa fie de 3 miliarde de dolari. Aceasta suma este mai mare decat cele 2,1 miliarde de dolari pierdute in 2022 si cele 900 de milioane de dolari pierdute in 2021. Cu toate acestea, in ceea ce priveste aceste pierderi, producatorul considera ca sunt normale pentru un startup.
Un startup care pierde 3 miliarde de dolari
„Startup-urile pierd bani investind in capacitati, acumuland cunostinte, crescand volumul si castigand cota de piata”, a declarat directorul financiar al Ford, John Lawler, potrivit revistei Fortune. Tesla, de exemplu, a fost profitabila doar din 2020.
Si, pe de alta parte, se asteapta ca afacerea cu masini electrice sa devina profitabila in cativa ani. Intr-adevar, potrivit proiectiilor sale, se asteapta ca masinile electrice ale Ford sa genereze un profit inainte de dobanzi si taxe de 8% pana la sfarsitul anului 2026. Pana la sfarsitul acestui an, Ford estimeaza ca va putea produce 600.000 de masini electrice pe an. Aceasta capacitate va creste apoi la 2 milioane pana in 2026.
Intre timp, pierderile generate de extinderea in domeniul masinilor electrice sunt compensate in mare parte de profiturile obtinute de Ford din alte activitati. Ford estimeaza ca va obtine in acest an profituri inainte de taxe de 9 pana la 11 miliarde de dolari.
Sursa: https://www.presse-citron.net/ford-se-met-en-mode-startup-120-ans-apres-sa-creation/