Pretul petrolului ar urma sa scada

Ministrii Energiei din OPEC+ au decis sa majoreze productia de titei, incepand cu luna viitoare, pentru a stavili astfel pretul petrolului care a atins cel mai  ridicat nivel din ultimii doi ani.

Pe masura ce economia mondiala incepe sa-si revina dupa pandemie, creste si cererea de titei, ceea  ce a dus la marirea preturilor.

Grupul celor 23  de mari producatori de petrol, care include tarile membre in Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol si aliati precum Rusia, isi va majora productia cu 400 de mii de barili pe zi in fiecare luna, incepand cu august, pana in decembrie.

„Suntem mulumiti de acest acord”, a declarat ministrul saudit al energiei,  Suhail bin Mohammed al-Mazrou, care insa a refuzat sa intre detalii privind modul in care s-a ajuns la acest acord, desi anterior fusesera semnalate  neintelegeri.

Grupul a convenit sa prelungeasca pactul de productie pana la finele lui 2022, in loc de luna aprilie 2022, asa cum ar fi dorit unele tari. Anul trecut OPEC+ si-a redus productia cu aproximativ 10 milioane de barili pe zi, ca urmare a prabusirii cererii si preturilor din cauza pandemiei. In mai, anul acesta, OPEC+ a redeschis treptat robinetul, dar productia e in continuare cu aproximativ 5,8 milioane barili pe zi mai mica decat era inaintea pandemiei.

Vezi si:  Romania e printre tarile UE cu cea mai mare inflatie

Acordul va majora oferta de petrol de pe piata  si va reduce riscul unei cresteri explozive a pretului titeiului, care ar alimenta inflatia.

In decembrie, OPEC+ va reanaliza situatia si, daca e cazul, va lua noi masuri. Un  rol decisiv il va avea evolutia pandemiei. In cazul in care se introduc din nou restrictii dure in toamna si activitatea economica devine mai lenta e posibila revenirea la un nivel mai scazut al productiei.

M.Vasiliu

 

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *