Francezii nu interzic Huawei, dar recomanda evitarea acestei companii

Seful agentiei franceze de securitate cibernetica ANSSI a declarat ca nu folosirea echipamentelor Huawei in retelele 5 G nu va fi total interzisa, dar recomanda firmelor franceze de telecomunicatii sa evite aceasta companie.

“Ce va pot spune e ca nu va fi o interdictie totala” – a declarat Guillaume Poupard, seful ANSSI – “dar operatorii care nu folosesc in prezent Huawei sunt incurajati sa nici nu recurga la serviciile lor.”

Guvernul american a cerut aliatilor sai sa excluda gigantul chinez din serviciile de telecomunicatii viitoare. Se spune despre Huawei ca lucreaza pentru regimul comunist chinez si ca echipamentele Huawei pe care le-ar folosi occidentalii ar transmite date direct la Bejing. Huawei neaga vehement aceste acuzatii de spionaj.

Decizia autoritatilor de la Paris in privinta Huawei este cruciala pentru doi dintre marii operatori francezi din telecomunicatii, Bouygues Telecom si SFR, intrucat jumatate din actuala lor retea mobila e facuta de grupul chinez.

“Pentru cei care folosesc deja Huawei, dam autorizatii cu o durata care variaza intre 3 si 8 ani” – a precizat Poupard.

Vezi si:  Congresul mondial al telefoniei mobile revine la Barcelona

Compania Orange, controlata de statul francez, a decis deja sa lucreze cu Nokia si Ericsson si sa elimine Huawei. Asta nu din ostilitate la adresa Chinei, ci pentru a pastra independenta Frantei – au spus oficialii francezi.

Mai multe firme au cerut autorizatie sa foloseasca echipamente Huawei,  de exemplu antene.  Doar trei firme care furnizeaza echipamente de telecomunicatii pot echipa viitoarele retele 5 G: Nokia si Ericsson – in Europa – si chinezii de la Huawei.

Britanicii s-au razgandit

Initial, guvernul britanic a anuntat ca va permite implicarea Huawei in construirea infrastructurii 5 G din regat, in proportie de 35 la suta. Acum insa, in urma rapoartelor de la serviciile secrete, se pare ca premierul Boris Johnson s-a razgandit si in doar cateva zile va anunta excluderea chinezilor.

M.Vasiliu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *