FIA – Legea Fondurilor de Investitii Alternative, care, printre altele prevede eliminarea pragului de detinere la SIF-uri este in vigoare, incepand de azi, societatile de investitii financiare trebuie sa se conformeze acestor noi reglementari in vigoare in urmatoarele sase luni, ceea ce inseamna ca, incepand cu jumatatea lunii iulie a acestui an, nu va mai exista nicio limita a detinerilor pe care un actionar la SIF o poate avea.
Spre exemplu, SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au facut deja modificari in acest sens, conducerile celor doua societati convocand ieri de urgenta respectiv pentru 10 si 11 martie, pentru a se aproba eliminarea din actele constitutive ale acestor doua SIF-uri a punctelor referitoare la pragul de detinere de 5%.
Aceasta masura este asteptata de peste un deceniu, majoritatea brokerilor si analistilor de pe piata noastra considerand limitarea participatiei intr-un SIF drept principala frana pentru o valorificare mai buna a activelor detinute de aceste societati, cu implicatii pozitive pentru preturile de pe piata.
Anul trecut, toate cele cinci societati aflate pe piata au reusit sa marcheze o serie de cresteri considerabile ale cotatiilor, avansurile fiind cuprinse intre 82% pentru SIF Transilvania si 23% pentru SIF Oltenia, o evolutie sustinuta in mare masura de catre Legea FIA care, in anul 2019, a reusit sa treaca de Senat si a primit aprobare din partea deputatilor, fiind promulgata de catre presedintele Klaus Johannis si publicata mai apoi in Monitorul Oficial.
In anul 2005, s-a aprobat prin ordonanta modificarea pragului, de la 0,1% la 1%, pentru ca un an mai tarziu sa se decida ca limita de 1% sa se aplice incluisv grupurilor de investitori care actioneaza in mod concertat.
La sfarsitul anului 2011, Camera Deputatilor a aprobat proiectul legislativ pentru cresterea pragului maxim de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul actiunilor emise de fiecare societate.