Marea Britanie amana cu 6 luni controalele vamale la marfurile din UE

Pentru a ajuta firmele sa se pregateasca mai bine, mai ales dupa bulversarea provocata de COVID-19, guvernul britanic a anuntat ca introduce controalele vamale la marfurile venite din Uniunea Europeana incepand cu 1 iulie, 2021.

Initial, importurile urmau sa treaca prin procedura vamala de la 1 ianuarie, anul viitor, dar acum guvernul a decis o amanare de 6 luni, pentru ca importatorii sa aiba timp sa se pregateasca.

Companiile au cerut insistent clarificari legate de noile proceduri vamale, dupa Brexit. Pana la 31 decembrie, Marea Britanie si Uniunea Europeana au instituit o perioada de tranzitie, dupa ce regatul a parasit clubul comunitar, la sfarsitul lui ianuarie.

Din ianuarie, cei care importa marfuri standard, cum ar fi confectiile sau aparatura electronica, vor avea la dispozitie pana la sase luni pentru completarea declaratiilor vamale. Guvernul de la Londra aloca 50 de milioane de lire sterline pentru angajarea de personal vamal, instruirea acestuia si aparatura IT de care e nevoie pentru controalele comerciale la frontiera. De asemenea, vor fi instalate noi puncte vamale, pentru fluidizarea operatiunilor.

Vezi si:  Sancțiunile pentru e-Transport și e-TVA se amână pentru 1 ianuarie 2025

Cele trei faze ale controalelor vamale 1 ianuarie 2021-1 iulie 2021

Guvernul britanic a precizat ca vor reintroducerea controalelor la frontiera se va face in trei etape:

  • de la 1 ianuarie vor fi controale vamale la asa-numitele “substante controlate”, cum ar fi alcoolul si tutunul.
  • de la 1 aprilie, cei care importa produse de origine animale, inclusiv carne, lapte sau oua, vor trebui sa prenotifice autoritatile si sa trimita documentatia necesara.
  • de la 1 iulie, toate marfurile importate vor fi supuse declaratiilor vamale si tarifelor aferente.

M.Vasiliu

Din propria experiență, această perioadă de amânare a controalelor vamale în Marea Britanie a fost esențială pentru ca multe companii să se adapteze la noile realități economice post-Brexit. Deși inițial existau temeri legate de întârzieri și complicații logistice la frontieră, trecerea treptată la noile proceduri a permis o tranziție mai lină și a adus un val de inovație în gestionarea lanțurilor de aprovizionare. Angajarea de personal vamal suplimentar și investițiile în infrastructura IT au fost factori critici care au dus la o mai bună gestionare a fluxului de mărfuri, minimizând impactul asupra costurilor și timpilor de livrare. Această situație ne demonstrează cât de importantă este adaptabilitatea în fața schimbărilor majore, oferindu-ne o lecție valoroasă despre cum să transformăm provocările în oportunități de dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *