Prețul producției industriale a crescut în septembrie

Luna septembrie a marcat o creștere a preţurilor producţiei industriale pe piața internă şi piaţa externă cu 3,1%, în comparaţie cu acelaşi interval din 2018. Asta arată datele provizorii publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Pe plan intern, preţurile producţiei industriale au crescut cu 4,18% faţă de septembrie 2018, iar pe piaţa externă s-a înregistrat un salt de 1,22%, la nivel comparativ.
Potrivit INS, pe marile grupe industriale, cea mai importantă creştere s-a înregistrat în industria bunurilor de uz curent – de 4,27%, urmată de industria bunurilor de folosinţă energetică (+3,60), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,35%), industria bunurilor de capital (+3,27%) şi industria bunurilor intermediare (+1,61%).
În septembrie 2019 faţă de septembrie 2018, preţurile producţiei industriale, atât pe piaţa internă, cât şi cea externă, s-au majorat cel mai mult în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,7%). Creşteri s-au mai consemnat în distribuţia apei, salubritate, gestionare deşeurilor şi activităţilor de decontaminare (+4,44%) şi în industria prelucrătoare (de 1,65%).
Preţurile producţiei industriale au scăzut în industria extractivă cu 0,91%.

Vezi si:  Peste 30.000 de noi angajați în acest an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *