Constructorii auto Renault şi Stellantis au anunţat că vor suspenda producţia de automobile la mai multe uzine din cauza deficitului mondial de semiconductori, potrivit Reuters.
Un purtător de cuvânt de la Renault a precizat că, în cursul săptămânii viitoare, grupul va suspenda producţia la o uzină din Franţa şi alte două uzine din Maroc şi România, timp de câteva zile. Purtătorul de cuvânt nu a oferit detalii cu privire la posibilul impact asupra producţiei.
Separat, Stellantis, grupul rezultat în urma fuziunii dintre constructorul francez PSA şi cel italian Fiat Chrysler, se confruntă şi el cu o problemă similară. Din cauza lipsei de cipuri, grupul a decis să suspende producţia la uzina de la Eisenach (Germania) unde sunt produse autoturismele marca Opel precum şi la uzina de la Zaragoza (Spania), unde sunt asamblate modelele Citroen şi Opel, a precizat un purtător de cuvânt.
Probleme și la alți producători
Şi alţi mari constructori auto din întreaga lume, inclusiv Ford, Toyota Motor Corp şi Volkswagen, se confruntă cu un deficit de cipuri care sunt utilizate în diferite sisteme ale unui automobil, de la controlul navigaţiei şi până la sistemul de asistenţă a şoferului. În medie, un autoturism utilizează între 50 şi 150 de cipuri. Aceste cipuri sunt produse în Asia, în principal în Taiwan.
Pandemia de COVID-19 a dus la creşterea cererii de cipuri utilizate în echipamente electronice precum laptopuri şi telefoane astfel că producători se chinuie să facă faţă cererii. În plus, producătorii chinezi de cipuri sunt afectaţi şi de sancţiunile introduse de fosta administraţie Trump.
Groupe Renault, producător auto din anul 1898, este un grup internaţional prezent în 134 de ţări, care a vândut aproape 3,8 milioane de vehicule, în 2019. În prezent, compania are peste 180.000 de angajaţi, 40 de fabrici şi 12.700 de puncte de vânzare în întreaga lume.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.
Situatia cu care se confrunta Renault si alti mari producatori auto din cauza deficitului de semiconductori subliniaza cat de vulnerabila poate deveni o industrie globalizata in fata unor perturbari in lanturile de aprovizionare. Din experienta, aceste perioade de pauza fortata pot servi drept o oportunitate de a regandi procesele interne si de a implementa strategii mai sustenabile pentru aprovizionarea pe termen lung. O abordare proactiva, cum ar fi diversificarea surselor de materii prime si adoptarea unor solutii inovatoare de productie, poate conduce la o mai mare rezilienta si competitivitate pe piata auto. In viata de zi cu zi, aceasta situatie ne aminteste de importanta adaptabilitatii si planificarilor pe termen lung, chiar si in circumstante imprevizibile.