Programul „Casa Eficientă Energetic” pentru persoane fizice va debuta pe data de 15 septembrie 2020, iar proprietarii de case din România pot depune cereri de finanţare pentru a primi până la 15.000 de euro pentru a-şi eficientiza energetic imobilele, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă, susţinută miercuri.
„Programul „Casa Eficientă Energetic” va deveni realitate cu depunere pentru cetăţenii României începând cu 15 septembrie. Este un program prin care toţi românii pot primi sprijin din partea statului român în sumă de 15.000 de euro, sumă nerambursabilă prin Administraţia Fondului pentru Mediu. V-am mai vorbit despre acest program chiar înainte de a fi lansat în dezbatere publică. Astăzi, vreau să-i anunţ pe români că suntem aproape de start şi au timp până pe 15 septembrie ca fiecare dintre ei să-şi pună ordine în hârtii şi evident să se hotărască ce vor să facă cu această primă de eficienţă energetică de 15.000 de euro din partea statului român”, a spus Alexe. Conform ministrului, bugetul alocat pentru acest program este de 430 de milioane de lei, din care ar urma să fie finanţate aproximativ 9.000 de case din România.
„Pentru acest program bugetul este de 430 de milioane de lei. Din aceşti bani vom finanţa eficientizarea energetic pentru circa 9.000 de case din ţara noastră. Fiecare proiect depus va primi finanţare în cuantum de 60% din costul investiţiei, dar nu mai mult de 15.000 de euro. Programul nostru are un scop clar: reducerea consumului de energie din casele noastre şi evident a emisiilor de gaze cu efect de seră. Astăzi, din păcate, cele mai multe case din ţara noastră nu sunt bine izolate. Este şi motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereţii exteriori sau la 25% prin geamuri sau prin acoperiş”, a afirmat ministrul de resort.
Acesta a adăugat că, pentru a deveni eligibil, un proprietar de casă trebuie să realizeze auditul energetic al locuinţei, iar eficienţa imobilului să crească măcar cu o clasă.