Sri Lanka își plătește datoria către Iran în ceai

Autorităţile iraniene au ajuns la un acord cu privire la sumele datorate de Sri Lanka, acceptând ca insula din sud-estul Indiei să-şi achite cu ceai o datorie mai veche pentru livrările de petrol iranian, informează AFP.

„Un acord a fost convenit marţi conform căruia Sri Lanka va exporta în fiecare lună ceai către Iran pentru a regla o datorie de 251 milioane de dolari pentru petrolul furnizat Sri Lankai în urmă cu nouă ani”, a declarat joi şeful Organizaţiei iraniene pentru dezvoltarea comerţului, Alireza Peyman-Pak.

Având în vedere că acordul prevede că Sri Lanka va trimite Iranului ceai în valoare de cinci milioane de dolari pe lună, datoria va fi rambursată pe parcursul a mai mult de patru ani.

Sri Lanka nu a fost în măsură să îşi ramburseze datoriile din cauza sancţiunilor americane impuse regimului de la Teheran, care interzic tranzacţiile cu băncile iraniene. Pe de altă parte, iranienii sunt mari consumatori de ceai. În 2016 aproape jumătate din ceaiul consumat de Iran a venit din Sri Lanka, chiar dacă între timp această pondere s-a diminuat.

Vezi si:  Spania se deschide pentru turiștii străini de la 1 iulie

Acest acord „nu încalcă sancţiunile americane şi cele impuse de ONU pentru că ceaiul este considerat drept aliment şi nicio bancă iraniană nu va fi implicată în această tranzacţie”, a declarat ministrul Plantaţiilor din Sri Lanka, Ramesh Pathirana.

Anul trecut, Sri Lanka a exportat 15 milioane kilograme de ceai, o cantitate mult mai mică faţă de cele 40 de milioane de kilograme exportate în 2012. Acordul cu Iranul va permite autorităţilor din Sri Lanka să economisească valuta de care au mare nevoie. Economia insulei este dependentă de turism şi de acea a fost devastată de pandemia de coronavirus astfel că autorităţile au impus un embargou cu privire la importuri pentru a păstra rezervele de valută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *