Sunt muncitorii indieni o variantă viabilă pentru firmele românești?

Overview of production line in electronics factory

Overview of production line in electronics factoryMulte companii de la noi apelează la angajarea de muncitori străini. Opțiunile sunt variate, din Asia, Africa, chiar și America de Sud, iar rezultatele diferă în funcție de metoda de selecție folosită. Este al doilea an în care guvernul alocă 100 000 de avize de muncă pentru cetățenii străini, încurajând astfel companiile să angajeze muncitori străini pentru pozițiile pentru care nu găsesc români.

De unde vin muncitorii străini?

În decursul ultimilor ani aproximativ 200 000 de muncitori străini au ajuns în țară, din Vietnam, Filipine, Turcia, China, India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, și altele. În timp aceștia și-au câștigat o anumită reputație. De exemplu, vietnamezii sunt scandalagii și nu știu limba engleză, turcii sunt buni meseriași dar au pretenții salariale mai mari decât românii, pakistanezii nu ies din fișa postului și nu sunt de acord să facă ore suplimentare, bengalii folosesc Romania ca modalitate de a fugi în țările din vest, și tot așa.

Sunt multe firme românești care se ocupă cu plasarea de forță de muncă străină, inclusiv agenții din țările de origine ale candidaților care caută direct în România angajatori. Selectarea firmei cu care se colaborează pentru aducerea muncitorilor este unul dintre cele mai importante aspecte în acest proces. În primul rând agențiile serioase sunt vizibile online, au recenzii și sunt ușor de accesat. În al doilea rând, acestea pot oferi referințe de la alți clienți și astfel oricine poate verifica felul în care lucrează. Pe lângă aceste aspecte, modul de lucru al agenției este esențial, candidații propuși spre angajare trebuie să aibă CV și un video demo în care se vede cum lucrează, iar ulterior este indicat să participe online la un interviu cu angajatorul. Astfel selecția muncitorilor se face într-un mod cât mai transparent.

Vezi si:  Acord pentru salvarea Lufthansa de la faliment

Cum sunt muncitorii indieni?

Din multitudinea de agenții de recrutare locale, ne-a atras atenția agenția pe platforma căreia sunt prezentați deja candidații disponibili cu video demo de lucru. Aceștia aduc forță de muncă din Asia și Africa, iar timpul de sosire în țară a muncitorilor variază între o lună și jumătate și 3-4 luni. Recrutarea se face exact în felul descris mai sus, iar rata de retenție a muncitorilor aduși în 2022 a fost de peste 95%. Am discutat cu această agenție despre selecția One Staff de muncitori din India. Standardul lor este selecția muncitorilor online de pe platformă, verificarea disponibilității acestora și trimiterea CV-ului către angajator, organizarea interviului online și întocmirea documentației necesare.

Agenția recomandă muncitori indieni în special pentru meseriile industriale: sudori, lăcătuși mecanici, strungari. Indienii sunt foarte sociabili și le place munca în echipă, pentru ei este important să fie în grupuri de măcar 2-3 persoane, pentru a putea socializa. Singurul inconvenient în cazul lor este timpul de obținere a vizei pentru România, care poate ajunge și până la 6 luni, chiar și mai mult în anumite situații. Prin comparație, muncitorii din Sri Lanka, de exemplu, sunt calificați, productivi, statornici, iar obținerea vizei variază între 2-3 săptămâni și 1-2 luni. Astfel timpul de aducere în țară a indienilor este între 5 și 8  luni, în timp ce la cei din Sri Lanka variază între 2 și 4 luni. Un alt avantaj al muncitorilor din Sri Lanka este că sunt dispuși și au capacitatea de a învăța foarte repede limba română. Mulți dintre muncitorii aduși de One Staff în 2022 au început să înțeleagă limba română în proporție de 60-70% după aproximativ 2 luni de la sosirea în țară.

Vezi si:  Blue Air își suspendă zborurile până pe 12 septembrie

În concluzie, dacă vă doriți muncitori străini productivi, aveți grijă la selectarea colaboratorilor și a candidaților.

Explicație: Muncitorii străini sunt productivi atât timp cât sunt bine selectați.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *