De obicei, pentru a-si putea permite sa isi cumpere o locuinta, tinerii trebuie sa astepte cativa ani, pentru a capata experienta la locul de munca si un salariu mai mare sau chiar pentru a strange o anumita suma de bani, mai ales ca pentru orice fel de credit bancar in vederea cumpararii unui imobil trebuie sa se achite o anumita suma ca avans, care reprezinta un anumit procent din suma totala.
Cum si avansul poate reprezenta o suma importanta de bani, multi se tem ca nu pot face fata unor astfel de cheltuieli. Tocmai din dorinta de a veni in ajutorul acestor tineri, guvernul a dezvoltat – in anul 2009 – un program care sa faciliteze achizitia imobiliara pentru cei care nu au avut niciodata in proprietate o casa. Astfel a lua nastere programul Prima Casa, care continua si astazi, sub denumirea de programul Noua Casa.
Ce fel de ajutor ofera programul guvernamental Prima Casa?
Cei care opteaza pentru credite Prima Casa pentru a-si cumpara locuinta la care viseaza trebuie sa stie ca acestea sunt tot un tip de credit ipotecar, numai ca ofera cateva conditii avantajoase celor care le solicita. Prin faptul ca statul garanteaza o anumita suma din valoarea imobilelor cumparate prin intermediul acestui program, bancile participante au datoria de a practica dobanzi preferentiale, mai mici decat in cazul oricarui alt tip de credit.
In plus si avansul pe care trebuie sa il achite cumparatorul este mai mic decat in cazul unui imprumut imobiliar. Totusi, conform modificarilor aduse cu noua denumire a programului – Noua Casa – avansul este diferentiat in functie de valoarea imobilului.
De exemplu, pentru orice locuinta care valoreaza cel mult 70.000 de euro, avansul care trebuie achitat de cumparator este de 5%, pe cand locuintele cu o valoare mai mare, cuprinsa intre 70.000 si 140.000 de euro, implica si un avans mai mare, de cel putin 15%.
In ceea ce priveste garantia acordata de stat, prin intermediul programului guvernamental, aceasta variaza in functie de vechimea imobilului. Pentru locuintele mai vechi de 5 ani la data achizitiei, statul garanteaza 50% din suma, pe cand in cazul locuitelor mai noi de 5 ani, dar finisate, garantia ajunge la 60%.
In acest fel, institutiile bancare care participa la program trebuie sa faca oferte de creditare mai avantajoase, cu dobanzi si comisioane mai mici decat in mod obisnuit.
Din experiența mea cu programul Noua Casă, aș spune că reprezintă o oportunitate excelentă pentru tinerii care doresc să își achiziționeze prima locuință, dar sunt descurajați de avansurile ridicate ale creditelor ipotecare tradiționale. Faptul că statul garantează o parte semnificativă din valoarea imobilului reduce riscul perceput de bănci, ceea ce se traduce în rate ale dobânzii mai accesibile și comisioane mai mici. Totuși, este important să fii conștient că un angajament de acest tip necesită o planificare financiară responsabilă pe termen lung. Recomand cu căldură acest program celor care sunt pregătiți să-și asume responsabilitatea unui credit ipotecar, dar trebuie să rămână mereu atenți la detaliile contractuale și la eventualele costuri ascunse.