Ti-ai gasit casa la care visezi? Iata cum o poti cumpara cu ajutorul programului Prima Casa!

capitalul

capitalulDe obicei, pentru a-si putea permite sa isi cumpere o locuinta, tinerii trebuie sa astepte cativa ani, pentru a capata experienta la locul de munca si un salariu mai mare sau chiar pentru a strange o anumita suma de bani, mai ales ca pentru orice fel de credit bancar in vederea cumpararii unui imobil trebuie sa se achite o anumita suma ca avans, care reprezinta un anumit procent din suma totala.

Cum si avansul poate reprezenta o suma importanta de bani, multi se tem ca nu pot face fata unor astfel de cheltuieli. Tocmai din dorinta de a veni in ajutorul acestor tineri, guvernul a dezvoltat – in anul 2009 – un program care sa faciliteze achizitia imobiliara pentru cei care nu au avut niciodata in proprietate o casa. Astfel a lua nastere programul Prima Casa, care continua si astazi, sub denumirea de programul Noua Casa.

Ce fel de ajutor ofera programul guvernamental Prima Casa?

Cei care opteaza pentru credite Prima Casa pentru a-si cumpara locuinta la care viseaza trebuie sa stie ca acestea sunt tot un tip de credit ipotecar, numai ca ofera cateva conditii avantajoase celor care le solicita. Prin faptul ca statul garanteaza o anumita suma din valoarea imobilelor cumparate prin intermediul acestui program, bancile participante au datoria de a practica dobanzi preferentiale, mai mici decat in cazul oricarui alt tip de credit.

In plus si avansul pe care trebuie sa il achite cumparatorul este mai mic decat in cazul unui imprumut imobiliar. Totusi, conform modificarilor aduse cu noua denumire a programului – Noua Casa – avansul este diferentiat in functie de valoarea imobilului.

De exemplu, pentru orice locuinta care valoreaza cel mult 70.000 de euro, avansul care trebuie achitat de cumparator este de 5%, pe cand locuintele cu o valoare mai mare, cuprinsa intre 70.000 si 140.000 de euro, implica si un avans mai mare, de cel putin 15%.

In ceea ce priveste garantia acordata de stat, prin intermediul programului guvernamental, aceasta variaza in functie de vechimea imobilului. Pentru locuintele mai vechi de 5 ani la data achizitiei, statul garanteaza 50% din suma, pe cand in cazul locuitelor mai noi de 5 ani, dar finisate, garantia ajunge la 60%.

In acest fel, institutiile bancare care participa la program trebuie sa faca oferte de creditare mai avantajoase, cu dobanzi si comisioane mai mici decat in mod obisnuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *