4 zile de lucru pe saptamana, dar salariul ramane la fel

In Marea Britanie a inceput cel mai mare experiment din lume: 3000 de angajati de la 70 de companii vor lucra doar 4 zile pe saptamana, insa vor primi salariul ca si pana acum, deci pentru 5 zile.

Experimentul va dura 6 luni. Companiile din acest program pilot vor plati angajatilor salariul 100 la 100, pentru un timp de lucru de doar 80 la suta. Asta cu conditia sa lucreze in 4 zile la fel de mult cat ar fi lucrat in 5 zile. Experimentul e organizat de 4 Day Week Global in parteneriat cu mai multe institute de cercetare si universitati, atat din Marea Britanie, cat si din Statele Unite.

Domeniile de activitate ale celor 70 de companii implicate sunt din cele mai diverse, de la realizarea de produse si servicii, pana la educatie, consultanta, finante, ingrijiri, servicii financiare, training IT, training juridic, servicii auto, comert online, ospitalitate. Cercetatorii vor masura impactul productivitatii si al starii de bine al angajatilor, precum si impactul asupra mediului si egalitatii de gen.

Vezi si:  Schemă românească de sprijinirea companiilor, aprobată de Comisia Europeană

Ideea care sta la baza acestui program pilot are legatura cu pandemia, explica cercetatorii implicati. Pe masura ce clarificam efectele celor doi ani de pandemie, ajungem la concluzia ca este esentiala calitatea vietii, iar programul saptamanal redus de lucru (in conditii de productivitate egala) are efecte asupra starii de bine a angajatilor. Daca acestia simt ca au o viata de calitate mai buna, in cele 4 zile de lucru vor lucra mai bine si vor fi mai eficienti. Pe langa mai buna calitate a vietii angajatilor – avand o zi libera in plus, se pot odihni mai mult, se pot relaxa mai bine, pot calatori in scopul incarcarii bateriilor etc – intervine si componenta ecologica. O zi in minus pe saptamana inseamna mai putini oameni care se deplaseaza la serviciu, deci mai putina poluare legata de transport, dar si cheltuieli de electricitate, apa mai mici pentru sediile firmelor.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *