Pentru ultimul an, companiile au lucrat în mare parte fie remote, de acasă, fie într-un sistem hibrid. Trendul Work From Home (WFH) a devenit noua normalitate. Și, dat fiind că unele companii aleg în continuare să lucreze în acest sistem, s-ar putea să te întrebi: „De ce am reveni la birou dacă putem supraviețui lucrând și de la distanță?!”
Răspunsul este simplu: nu e suficient să supraviețuim. Avem nevoie, după un an pandemic, să trăim. Iar trăitul e despre conexiune, colaborare și creație: reîntoarcerea la birou ne face mai conectați și inspirați. Deci, mai eficienți. Însă cum facem această reîntoarcere la birou cât mai lină și firească?
- Mai relaxat ca niciodată
Biroul așa cum îl cunoaștem a dispărut. S-a risipit odată cu pandemia – în locul lui, apare biroul mai tihnit. Mai relaxat ca niciodată. De acum încolo, va fi greșit să îți iei biroul prea în serios.
Nu crezi că angajații tăi s-ar simți mai bine dacă atunci când ar intra în briou ar fi întâmpinați de o muzică soft pe fundal și de mirosul cafelei proaspăt râșnite? Un minibar ar fi o alegere la fel de bună, în care să păstrați la rece apa sau smoothie-uri nutritive.
Un colț de liniște va fi necesar în fiecare birou – o zonă în care angajații se pot retrage în pauze, pentru socializare, sau doar cât să-și ia ochii de la laptop și să privească pe fereastră
- Mai verde ca niciodată
Plantele în birou vor fi nelipsite de acum încolo – și nu doar pentru că sunt extrem de estetice, ci și pentru că pandemia ne-a făcut pe toți să îndrăgim mai mult fitodesignul și felul în care ne aduce mai aproape de natură.
Mai mult decât atât, studiile arată că plantele în birou sporesc productivitatea și reduc stresul; suntem cu cel puțin 15% mai eficienți atunci când în jurul nostru avem elemente naturale, așa cum arată un studiu realizat de Universitatea Exeter. Suculentele, plantele verzi de apartament, chiar și florile obișnuite reîmprospătează complet aerul din birou și ne cresc starea de spirit.
- Mai personalizat ca niciodată
E momentul să lăsăm personalitatea brandului să strălucească prin design interior. Transformă-ți pereții albi în foi imense pe care toată lumea să-și lase gândurile – fiecare perete poate fi un white board imens. E important ca fiecare angajat să își personalizeze colțul – poate fi vorba de artă, piese de decor de la artizani locali sau rafturi de cărți.
Un mediu personalizat ne crește creativitatea și șansele de a lucra mai cu spor. Mai cu plăcere. După anul pandemic, am înțeles: avem voie să fim messy, dacă asta ne face mai eficienți. Nu mai alergăm aievea după ordinea și disciplina atât de rigide, ci vânăm, mai degrabă, soluțiile simple, creative, personalizate, care ne fac să ne simțim cu adevărat bine la birou.
- Mai modular ca niciodată
Pandemia se prea poate să fi marcat sfârșitul spațiilor deschise; am înțeles că un open-space nu e mereu soluția ideală. Și, deși workplace-ul comun rămâne îndrăgit și încurajează colaborarea, vom configura spațiul astfel încât orice spațiu deschis să poată oferi și intimitate, pentru momentele în care simțim că vom lucra mai bine singuri, sau pentru videoconferințele pentru care avem nevoie de liniște.
Spațiile deschise pot fi „închise”, compartimentate cu ajutorul soluțiilor flexibile, modulare, precum pereții din plante sau din bambus, de exemplu.
Mai mult ca niciodată, de acum încolo biroul va fi descris de confort. Vom avea parte de gustări sănătoase, de cafea proaspăt râșnită, de un spațiu pe care să îl personalizăm după bunul-plac, de confort termic – iarna, căldură, iar vara răcoare divină, cu ajutorul unui aer conditionat daikin -, iar într-o singură idee putem concluziona astfel: biroul devine mai intim. Un spațiu mai puțin rigid, un spațiu mai puțin serios, dar un spațiu în care ne simțim cu adevărat bine, confortabil și eficienți.