Cea mai mare inflatie din istoria euro: 10 la suta

Inflatia in zona euro a ajuns la 10 la suta in septembrie, un maximum istoric, fara precedent in istoria monedei unice europene.

Potrivit Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene, inflatia in cele 19 tari care folosesc moneda euro a ajuns in septembrie la 10 la suta. Niciodata in istoria sa, moneda unica europeana nu s-a confruntat cu un asemenea nivel. In luna august, inflatia in zona euro a fost de 9,1 la suta. Exact acum un an, in septembrie 2021, nivelul inflatiei era de doar 3,2 procente.

Cele mai mari majorari s-au inregistrat la :

  • energie : 40,8 la suta
  • alimente, alcoo, tutun: 11,8 la suta
  • alte produse : 5,6 la suta
  • servicii : 4,3 la suta.

Elementul care a contribuit decisiv la explozia inflatiei este majorarea tarifului la electricitate si gaze naturale, cu care se confrunta intreaga regiune europeana, intr-un grad mai mare decat alte zone din lume, din cauza proximitatii fata de conflictul din Ucraina.

Vezi si:  Economia Chinei începe să dea rateuri

Comparativ cu anul trecut, tarifele la energie au crescut cu 40,8 la suta. De asemenea, asupra zonei euro planeaza riscul recesiunii.

Cea mai mare inflatie din spatiul euro s-a inregistrat in Estonia : 24,2 la suta in luna septembrie. Totusi, in scadere fata de august, cand inflatia era de 25,2 procente. De asemenea, un nivel extrem de ridicat al inflatiei se inregistreaza in Lituania, Letonia si Olanda, cu 17 pana la 22,5 la suta.

M.Vasiliu

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *