Croatia trece la euro pe 1 ianuarie 2023

Croatia a primit ultimul aviz pentru aderarea la euro incepand cu 1 ianuarie, anul viitor. Consiliul Uniunii Europene a adoptat cele trei actele juridice finale necesare pentru a-i permite Croatiei sa introduca moneda euro la 1 ianuarie 2023.

Potrivit acordurilor, rata de conversie dintre euro si kuna croata  e stabilita la 7,53450 kune pentru 1 euro. “As dori sa-l felicit pe omologul meu, Zdravko Maric, si intreaga Croatie pentru ca a devenit cea de-a 20-a tara care adera la zona euro. Adoptarea monedei euro nu este o cursa, ci o decizie politica responsabila. Croatia a indeplinit cu succes toate criteriile economice necesare” – a declarat ministru ceh de Finante, Zbynek Stanjura, a carui tara asigura in prezent presedintia rotativa a Consiliului UE.

Comisia Europeana si-a dat acordul pentru aderarea Croatiei la zona euro la data de 1 iunie, cand a anuntat ca fosta republica iugoslava indeplineste criteriile necesare pentru aderare, inclusiv pe cele referitoare la inflatie si cheltuieli publice sanatoase.

“E un club minunat, dar necesita angajament, dedicare, respectarea regulilor si stiu ca, sigur, Croatia se va achita de toate acestea” – a declarat Christine Lagarde, presedinta Bancii Centrale Europene.

Vezi si:  Băncile suedeze, puse să acopere costurile crizei

Un moment dificil pentru moneda unica europeana

Cel mai nou membru al zonei euro se alatura acestui grup intr-un moment dificil: euro a scazut si a auns la paritate cu dolarul american, simptom al crizei nivelului de trai din eurozona. Multi croati se tem ca trecerea la euro va duce la cresteri de preturi, mai ales ca in comert preturile vor fi rotunjite in momentul convertirii de la kuna la euro. Un curs de schimb mai mic al monedei euro face ca bunurile importate sa devina mai scumpe, ceea ce alimenteaza si mai mult inflatia.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *