Gazprom, cele mai mari pierderi din ultimii 5 ani

Ca urmare a scaderii cererii de gaze in Europa, gigantul rus Gazprom a inregistrat pierderi de 1,6 miliarde dolari in primele trei luni ale acestui an. Din cauza pandemiei, cererea de gaze a scazut, la fel si preturile.

La toate acestea se adauga devalorizarea rublei rusesti cu 30 la suta in primul trimestru al anului 2020, pe fondul scaderii dramatice a preturilor la titei. Expertii apreciaza ca dificultatile vor continua pana la sfarsitul anului pentru Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale.

“Conditiile externe in care Gazprom, si toata industria in ansamblul ei, opereaza in 2020 sunt considerate de analistii de piata ca fiind extrem de nefavorabile” – a declarat presedintele adjunct al Gazprom, Famil Sadygov, citat de Financial Times.  Totusi, adauga el, Gazprom a generat un flux de numerar pozitiv, iar povara datoriei a fost tinuta la un nivel confortabil.

Ronald Smith, director la firma BCS Global Markets, spune, pentru Financial Times,  ca rezultatele Gazprom sunt conform asteptarilor, insa urmeaza o perioada dificila, tinand cont ca situatia de pe piata europeana a gazelor e dezastruoasa, cu o scadere drastica a preturilor si volumelor. In aceste conditii, al doilea si al treilea trimestru vor fi probabil cele mai proaste pentru veniturile inregistrate de Gazprom din ultimii 15 ani.

Vezi si:  Cum alegem o lampă de birou

Financial Times aminteste ca 40 la suta din gazul folosit de europeni vine de la Gazprom, in principal prin conducte din era sovietica. In ultimii ani, pozitia sa de monopol pe piata europeana a fost afectata usor de transporturile de gaz lichefiat din Statele Unite.

M.Vasiliu

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *