Noua bancnota de 20 de lei are chipul Ecaterinei Teodoroiu

O noua bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, o eroina din Romania, care a luptat si a sfarsit in Primul Razoi Mondial, va fi pusa in circulatie incepand cu data de 1 decembrie, Ziua Romaniei.

Noua bancnota, prima de altfel din Romania care prezinta o personalitate feminina “contribuie la intarirea egalitatii dintre sexe si al rolului major al personalitatilor feminine in istoria si societatea romaneasca”. Bancnota de 20 RON este realizata din polimer cu un amestec de tehnici de imprimare in relief. Masoara 136X77mm si culoarea predominanta este verde maslina.

Portretul Ecaterinei Teodoroiu, anul nasterii si anul mortii (1894-1917), un element floral care reprezinta un buchet de flori de crocus (Crocus flavus), figureaza pe partea din fata a noii bancnote. In partea din spate, zona cenrala prezinta o insigna a scuturilor romane. Alte elemente includ valoarea bancnotei, “20 LEI DOUAZECI”, imprimata orizontal, semnatura guvernatorului, numarul bancii centrale emitatoare, logoul BNR in medalion si, la dreapta, pe verticala, valoarea faciala in litere, “DOUAZECI LEI”, data difuzarii, “1 DECEMBRIE” si valoarea faciala in cifre, “20”.

Vezi si:  Deutsche Bank intentioneaza sa inchida 20% din agentiile sale

Conform Bancii Centrale, noua bancnota de 20 de lei va fi pusa in circulatie prin intermediul sucursalelor regionale BNR din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi si Timisoara.

Nascuta in satul Vadeni (actualmente un cartier al orasului Targu-Jiu) in 1894, Ecaterina Teodoroiu visa sa devina invatatoare insa regatul roman intra in Primul Razboi Mondial alaturi de Aliati si incepe sa lucreze ca si infirmiera. Mai tarziu, dupa moartea fratelui sau Nicolae, decedat pe front, Ecaterina decide sa il inlocuiasca si devine militar. Era o decizie destul de neobisnuita pentru o femeie, chiar daca a reusit sa isi dovedeasca curajul si valoarea ca si soldat de nenumarate ori. A decedat in timpul luptei de la Marasesti, impuscata cu o mitraliera.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *